Krzew dochodzący do 4 metrów wysokości. Łodygi długie, małogałęziste, gęsto usadowione, kolczate. Liście owalne, kwiat różowy, pięciopłatkowy. Owoc od 1,5 do 3 cm długi, owalny, różowy. Wyrasta od 2 do 3 metrów wysokości. Liście ogonkowe, ze skrzydełkami u nasady, złożone od 3–7 listków, brzegiem piłkowane, mniejsze od liści róż szlachetnych. Kwiaty puste, różowe lub białawe, pięciokrotne i trochę pachnące, na oddzielnych szypułkach. Owocem są orzeszkowate, białe nasionka, ukryte w czerwonawopomarańczowej owocni, owalnej, od 15-25 mm długiej. Owocnia jest tylko pozornym owocem wyrosłym z dna kwiatowego jako osłona owoców-nasion.
Surowiec: owoc
Występowanie: zarośla, brzegi lasów, nieużytki
Zbiór w okresie: 08-01 – 09-30
Zawiera: sole mineralne, magnezu i żelaza, garbniki, witamina B1, witamina B2, witamina K, kwas askorbinowy, witamina E
Działanie: ściągające, uspokajające, moczopędne, żółciopędne, wzmacniające
Używane w leczeniu:
- osłabienie czynności przewodu pokarmowego,
- szkorbut,
- biegunki,
- schorzenia nerek,
- bezsenność,
- niedobór witaminy C,
- gnilec,
- przeziębienie,
- grypa
Szukaj jej go w naturalnych suplementach diety.