Kora lapacho (nazywana – pau d’arco) pochodzi z drzewa lapacho (Tabebuia impetiginosa). Rośnie ono w Ameryce Środkowej oraz Południowej (szczegółowo od północnej Argentyny do północnego Meksyku). Jest znane głownie z walką z grzybami, wirusami i pasożytami.
Charakterystyka:
Drzewo lapacho mierzy nawet do trzydziestu metrów wysokości, a kiedy kwitnie, to w całości obsypane jest jasno-różowymi kwiatami. Zostało okrzyknięte narodowym drzewem Paragwaju.
Jego surowcem leczniczym jest przede wszystkim suszona kora wewnętrzna, ale czasem również drewno. Kora zewnętrzna drzewa lapacho zawiera mniej substancji aktywnych, dlatego nie jest stosowana w lecznictwie.
Zastosowanie:
- dzięki składnikowi lapachol wspomaga działanie układu immunologicznego – sprawia, że organizm ma podwyższoną odporność i walczy z chorobą,
- skutecznie eliminuje bakterie i wirusy,
- działa przeciwgrzybiczo oraz przeciwpasożytniczo,
- polepsza krążenie,
- jest skutecznym środkiem przy wszelkich infekcjach, przeziębieniach, alergiach, a nawet reumatyzmie czy anemii,
- zalecany jest przy stanach zapalnych jelita grubego, wątroby i nerek,
- jest skuteczny również przy chorobach skórnych (np. egzema, opryszczka i źle gojące się rany,
- może być stosowany zarówno w profilaktyce, jak również leczeniu nowotworów (koniecznie w połączeniu z konwencjonalną terapią),
- warto wiedzieć, iż zmniejsza poziom cukru we krwi, co stanowi znakomitą alternatywę dla środków chemicznych
- posiada wiele pierwiastków śladowych, jakie ładują elektrycznie komórki ludzkiego organizmu za sprawą oddziaływania promieniami alfa.
Przyjmowanie:
Około 10 g wewnętrznej części kory drzewa dodaj do 600 ml wody, a następnie podgrzewaj na wolnym ogniu do ok. 15 min. Kolejno ostudź oraz stosuj jako kompresy na zmienione chorobowo miejsca- dwa razy na dobę.
Znajdziesz ją w naturalnych suplementach diety: