Roślina wysokości 30-100 cm, kwitnąca od czerwca do września. Z czterokanciastą łodygą, podłużno – jajowatymi liśćmi. Fioletowe kwiaty występujące na szczycie rośliny tworzą kłosy. Kwiaty rurkowate, różowofioletowe, małe i zebrane w gęste niby kłosy na szczytach łodyg. Na uwagę zasługuje też często spotykana mięta zielona dająca zielonkawą herbatę.
Surowiec: liście
Występowanie: uprawy, ogrody, rośnie najczęściej w miejscach półcienistych nad brzegami rzek, na wilgotnych obrzeżach lasów i zarośl
Zbiór w okresie: 06-01 – 07-30
Zawiera: cukry, sole mineralne, kwasy organiczne, azotan potasu, mentol
Działanie: pobudzające czynności żołądka, uśmierzające bóle, przeciwskurczowe, znoszące wzdęcia, znieczulające, żółciopędne, przeciwzakaźne
Używane w leczeniu:
- zaburzenia trawienia,
- kolki jelitowe,
- wzdęcia,
- nudności,
- bezsenność,
- nerwobóle
Przeciwskazania: Mentol jest związkiem który w dużych ilościach może powodować podrażnienia ośrodkowego układu nerwowego. Częste spożywanie naparów z mięty może spowodować zaburzenia wątroby.