Mięta Pieprzowa (Mentha Piperita)

Roślina wysokości 30-100 cm, kwitnąca od czerwca do września. Z czterokanciastą łodygą, podłużno – jajowatymi liśćmi. Fioletowe kwiaty występujące na szczycie rośliny tworzą kłosy.  Kwiaty rurkowate, różowofioletowe, małe i zebrane w gęste niby kłosy na szczytach łodyg. Na uwagę zasługuje też często spotykana mięta zielona dająca zielonkawą herbatę.

Surowiec: liście
Występowanie: uprawy, ogrody, rośnie najczęściej w miejscach półcienistych nad brzegami rzek, na wilgotnych obrzeżach lasów i zarośl
Zbiór w okresie: 06-01 – 07-30
Zawiera: cukry, sole mineralne, kwasy organiczne, azotan potasu, mentol
Działanie: pobudzające czynności żołądka, uśmierzające bóle, przeciwskurczowe, znoszące wzdęcia, znieczulające, żółciopędne, przeciwzakaźne

Używane w leczeniu:

  • zaburzenia trawienia,
  •  kolki jelitowe,
  • wzdęcia,
  • nudności,
  • bezsenność,
  •  nerwobóle

Przeciwskazania: Mentol jest związkiem który w dużych ilościach może powodować podrażnienia ośrodkowego układu nerwowego. Częste spożywanie naparów z mięty może spowodować zaburzenia wątroby.