Rumianek (Matricaria chamomilla)

Popularna roślina lecznicza o wzniesionej i rozgałęzionej łodydze, osiągająca wysokość do 50 cm, kwiaty o białych płatkach i żółtych środkach, zebrane w koszyczki, wydzielają aromatyczny zapach, kwitnie od maja do września. Jest rośliną jednoroczną o łodydze delikatnej, górą rozgałęzionej, zakończonej koszyczkami kwiatów. Wyrasta od 10-40 cm wysoko. Liście podwójne i potrójnie pierzastosieczne, o łatkach równowąskich, nitkowatych i trochę skręconych. Koszyczki kwiatów złożone z zewnętrznych białych kwiatów języczkowych i wewnętrznie rurkowatych, żółtych dających nasionka. W stanie dzikim występuje szereg gatunków zewnętrznie podobnych i mylonych z rumiankiem pospolitym. Cechą rozpoznawczą rumianku pospolitego jest puste i prawie stożkowate dno kwiatowe przecinające koszyczek wzdłuż. Ma również przyjemny i specyficzny zapach.

Surowiec: koszyczki kwiatowe
Występowanie: łąki, pola, pastwiska
Zbiór w okresie: 05-01 – 07-30
Zawiera: azulen, kwasy organiczne,sole mineralne, chamillina, kwas salicylowy, witamina C
Działanie: przeciwzapalne, przeciwzakaźne, znoszące wzdęcia, przeciwskurczowe, przeciwuczuleniowe, żółciopędne, przeciwgorączkowe

Używane w leczeniu:

  • nieżyty żołądka i jelit,
  • skąpe wydzielanie żółci,
  • wrzody żołądka,
  •  schorzenia wątroby,
  • choroby gorączkowe,
  • stany zapalne oczu i skóry,
  • oparzenia,
  •  odmrożenia,
  •  łupież,
  •  łojotok

Napar: 1 łyżkę rumianku zalać 1 szklanką wrzątku, nakryć i odstawić na 10 minut pod przykryciem. Odcedzić i pić kilka razy dziennie po szklance. Napar rumianku ma szczególne zastosowanie przy wzdęciach, kolkach i zaburzeniach w przewodzie pokarmowym u niemowląt i u małych dzieci.

Szukaj go w naturalnych suplementach diety i kosmetykach.