Awokado (smaczliwka,Persea Scheffer)

Awokado – roślina ta jest inaczej zwana smaczliwką (Persea Scheffer). Należy do rodzaju roślin, które stanowią wiecznie zielone drzewa pochodzące z rodziny wawrzynowatych. Główne miejsca występowania to klimat tropikalny oraz subtropikalnym, który występuje w Ameryce.

Charakterystyka:

Roślina ta osiąga wysokość dwudziestu metrów. Jej owoce nazywane są gruszkami awokado – mają gruszkowaty kształt. Czasami zdarza się, że są one okrągłe lub jajowaty, al. Enei jest to spotykane zbyt często. Posiada gruby oraz zielony egzokarp, jest on otoczony tłustym miąższem (mezokarp) o kolorze zielonkawym. Roślina ta posiada niejadalne nasiona.

Zastosowanie:

–        Roślina stosowana głównie w sztuce kulinarnej. Tłuszcze, które zawierają owoce są bardzo łatwo przyswajalne przez organizm ludzki, taki sam stopień przyswajania co masło.

–        Wywar ze skóry rośliny pomaga w rozstrojach żołądkowo–jelitowych a także bardzo skutecznie wykazuje działanie zwalczające pasożyty.

–        Roślina ta zapewnia także ochronę organizmu przed chorobami takimi jak choroby serca, wylewy krwi do mózgu.

–        Zawartość owoców łagodzi liczne podrażnienia skóry (także posłoneczne) i odżywia cerę.

–        Owoce zawierają specyficzne substancje chemiczne, które pobudzają produkcję kolagenu, pomagającego wygładzać zmarszczki a także nadawać skórze wygląd młody i znacznie świeższy.

–        Liczne badania naukowe wykazały, iż roślina awokado bardzo pomaga w obniżaniu poziomu cholesterolu.

–        Ilość nienasyconych tłuszczów powoduje, że roślina polecana jest osobom, które chorują na miażdżycę a także na nadciśnienie oraz jako ważne uzupełnienie diety. Może ona również zastąpić masło.

–        Roślina zawiera witaminę B6, dzięki czemu może łagodzić skutki PMS.

–        Awokado ma również właściwości, które chronią przed rakiem. Ponadto posiada właściwości przeciwutleniające.

 

–        Puree z awokado jest wspaniałym pokarmem dla ciężko chorych, rekonwalescentów oraz chorych dzieci ze względu na wysoką wartość odżywczą i przyswajalność tłuszczów.

–        Awokado jest stosowane skutecznie na ropiejące rany oraz na skórę głowy w celu pobudzenia szybkiego wzrostu włosów.

–        Roślina ta posiada liczne właściwości ściągające, przez co są wykorzystywane w środkach na rozwolnienia, wzdęcia oraz gazy. Stosuje się je także jako cenny środek pomagający łagodzić kaszel oraz niedrożności wątroby.  Rośliny te powodują wypłukiwanie wysokiego poziomu kwasu moczowego, który skutkuje skazą moczanową.

–        Wyciśnięty olej, pochodzący z nasion awokado może odżywiać oraz dawać bardzo zdrową tonację i wyraz skórze.

–        liście i kora z młodych roślin awokado (głównie gałązki) pobudzają menstruację oraz mogą spowodować aborcję.

Znajdziesz go w naturalnych suplementach i kosmetykach: