Olej lniany charakteryzuje korzystny skład kwasów tłuszczowych: omega-3 i omega-6. Te należą do Niezbędnych Nienasyconych Kwasów Tłuszczowych – NNKT. Organizm człowieka sam nie jest w stanie wyprodukować ich, a potrzebuje ich do funkcjonowania.
Proporcje tych kwasów produkcie jakim jest olej lniany wynoszą 1:1, podczas kiedy przeciętnie spożywamy je w niekorzystnej proporcji 1:50. Przewaga kwasu omega-6 w naszej diecie może prowadzić do wielu chorób m.in. układu krążenia.
Skład:
Poza dobroczynnymi tłuszczami – omega- 3 i 6 zawiera także witaminy: A, D, E , K, a także wspomaga ich przyswajalność ze spożywanych produktów.
Uzyskiwanie:
Tłoczony jest z nasion lnu na zimno, koniecznie z dojrzałych. Ma bursztynowy kolor i dość gęstą konsystencją. Charakteryzuje się lekko orzechowym lub rybim zapachem. W smaku gorzki.
Zastosowanie:
Olej lniany stanowi składnik licznych diet np. dr Ludwig. Ma również zastosowanie w malarstwie czy przemyśle spożywczym.
Działanie:
- pomaga w regeneracji i budowie błon komórkowych oraz kory mózgowej,
- wpływa korzystnie na układ krążenia,
- obniża poziom cholesterolu i trój glicerydów,
- zmniejsza ryzyko wystąpienia miażdżycy i zawału serca,
- fitohormony w nim zawarte pomagają w leczeniu stanów zapalnych jelit i hamują rozwój kamieni żółciowych,
- pomaga zrzucić wagę u osób otyłych,
- przyspiesza przemianę materii osobom z niedoczynnością tarczycy,
- korzystnie wpływa na cykl miesiączkowy- reguluje go i zmniejsza obfitość krwawienia, gdyż zawiera hormony lignany,
- łagodzi obawy chorób skórnych np. egzemy, łuszczycy, trądziku różowatym.
Spożywanie:
Olej lniany spożywa się tylko na zimno. Nie można podgrzewać go czy też używać do smażenia- wtedy traci wszystkie swoje dobroczynne właściwości.
Zaleca się spożywanie go do 4 łyżek stołowych dziennie. Można dodawać go w większych ilościach do zimnych potraw takich jak np., sałatki, surówki, dresingi, pasty kanapkowe.