Olej konopny

Olej konopny jest otrzymywany z nasion konopi siewnych. Tłoczony jest w niskich temperaturach, bez jakichkolwiek dodatków chemicznych. Jest on tłuszczem o właściwych proporcjach kwasów omega- 6 i 3 (1:3) ( łyżka stołowa w ciągu dnia zaspokaja zapotrzebowanie organizmu na nienasycone kwasy tłuszczowe). Jego struktura jest niezwykle podobna do bariery lipidowej chroniącej ludzką skórę. Ponadto zawiera witaminę K, odgrywającą istotną rolę w krzepnięciu krwi.

Olej konopny szybko się utlenia dlatego należy go trzymać w lodówce i  nie podgrzewać go.

Zaleca się zużycie go do 4 tygodni od otwarcia. Olej ten charakteryzuje się zielono-brązowym kolorem i  gorzkim, korzenno-orzechowy smakiem. Spożywanie oleju konopnego jest w 100% bezpieczne, a także korzystne, ponieważ nasiona konopne są wolne od substancji psychoaktywnych (THC). Te wchodzą w skład kwiatostanu, liści i łodyg.

Jest on cennym produktem w przemyśle kosmetycznym, gdzie używany jest  jako dodatek do olejków, mających zastosowanie na ciele. Szczególnie  polecany dla skóry tłustej z trądzikiem oraz przy stanach zapalnych skóry. Wzmacnia odporność skóry. Olej konopny zaleca się także jako odżywkę do włosów  oraz środek przeciwłupieżowy, a ponadto przydaje się dla wzmocnienia paznokci.

Skład:

  • kwas linolowy (54%),
  • kwas alfa-linolenowy (17%)
  • kwas gamma-linolenowy (4%),
  • kwas oleinowy (13%),
  •  kwasy tłuszczowe nasycone (10%),
  • witamina E (10 mg) – 100% dziennego spożycia.
  • kwas stearydonowy z rodziny omega 3

Olej konopny zalecany jest osobom dbającym o dobre zdrowie.  Przede wszystkim redukuje nadmiar cholesterolu we krwi. Możesz używać go wszędzie tam, gdzie stosuje się oliwę z oliwek na zimno np. do sałatek, surówek, ziemniaków, sosów.

Może Ci się również spodoba

Dodaj komentarz