Mówiąc o produktach zawierających duże ilości kwasów omega-3 nie sposób nie wspomnieć o produktach żywieniowych niejako sztucznie wzbogacanych w te kwasy, przez dodawanie do nich różnego rodzaju produktów bogatych w nie lub też syntetyczne ich wytwarzanie. Tak więc mamy już margarynę z kwasami omega-3 czy specjalnie hodowane jajka.
Ogromnym źródłem kwasów omega-3 są nasiona lnu, toteż siemię lniane i olej lniany są szczególnie chętnie wykorzystywane do wzbogacania w te kwasy wszelakich produktów. Najczęściej wykorzystuje się siemię lniane do produkcji wyrobów piekarniczych i cukierniczych, gdyż to tam ziarna znajdują szerokie zastosowanie. Posypuje się więc pełnoziarniste pieczywo ziarnami, w tym tez siemieniem lnianym. Wykorzystuje się je również do produkcji specjalnego, chrupkiego pieczywa z kategorii health&wellnes, tak popularnego ostatnimi czasy przy odchudzaniu.
Wszelkie produkty tej kategorii będą zawierały spore ilości kwasów omega-3 ze względu na jego właściwości obniżania poziomu złego cholesterolu, a podwyższania dobrego, jak również ze względu na jego dobrą przyswajalność i lekkostrawność. Dodaje się również siemię lniane do wszelkich produktów instant typu płatki śniadaniowe, muesli, pełnoziarniste wyroby. Obecnie bowiem poza szybkością i łatwością przygotowania tego typu produktów dba się głównie o jego wysoką wartość odżywczą i wpływ na zdrowie.
Konsumenci mają świadomość tego, co jedzą i chcą, by było to z jak najlepszą korzyścią na ich zdrowie, już nie wystarczy bowiem by produkt był tylko smaczny i zaspokajał głód. Stąd też coraz częstszym krokiem podejmowanym przez producentów żywności instant jest dodawanie do niej składników odżywczych, które zawierają kwasy tłuszczowe omega-3 w celu wzbogacenia jej niewielkiej wartości odżywczej o niezbędne składniki. Również mleka modyfikowane dla niemowląt są wzbogacane o omega-3 LC PUFA ze względu na wysokie zapotrzebowanie na te kwasy w okresie niemowlęcym, których nie można dostarczyć w sposób naturalny, z mlekiem matki.