Odpowiednia dieta bogata we właściwe składniki odżywcze, w tym niezbędne kwasy tłuszczowe wielonienasycone oprócz świetnego wyglądu i dobrego samopoczucia mogą uchronić nas przed schorzeniami układu krążeniowego, a więc przed zachorowaniem na arteriosklerozę czyli powszechnie znaną miażdżycę. Zaobserwowano u Eskimosów, których dieta składa się przeważnie z ryb niski poziom zachorowania na choroby krążeniowe. Podobnie jest z menu Japończyków i spożywanym przez nich sushi. Dlatego powinniśmy brać przykład z zagranicznych sąsiadów, ponieważ spożycie już co najmniej jednego posiłku rybnego w tygodniu istotnie zapobiegnie rozwojom takim chorobom, jak miażdżyca. A teraz pokrótce przyjrzyjmy się tej jednostce chorobowej.
Miażdżyca jest przewlekłą chorobą tętnic. W błonie wewnętrznej i środkowej naczyń tętniczych dochodzi do zmian, które prowadzą do spadku elastyczności ścian. W konsekwencji dochodzi do powstania płytki miażdżycowej, która ulega zwapnieniu, w wyniku czego dochodzi do powstania skrzepu, który zatyka światło tętnicy. Obecnie staje się przyczyną śmierci wielu osób.
W trosce o swoje zdrowie, jak i najbliższych nam osób starajmy się przestrzegać odpowiedniej diety bogatej m.in. w niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe.
Wielonienasycone kwasy tłuszczowe Omega skutecznie obniżają poziom złego cholesterolu w naszym organizmie, który przez to, że odkłada się na ścianach naczyń krwionośnych utrudnia odpowiedni przepływ krwi. Ponadto zmniejszają skłonność do zakrzepicy zapobiegając tworzeniu się zakrzepów. Korzystne przeciwmiażdżycowe działanie tych kwasów polega także na utrzymaniu właściwego poziomu trójglicerydów w surowicy, a także wykazują działanie antyagregacyjne na płytki krwi.
Te dobroczynne składniki znajdziemy w takich produktach, jak ryby i owoce morza, wszelkie oleje, w tym lniany, kukurydziany, rzepakowy czy sojowy, jak również orzechy włoskie.
Spożywanie 6-7 % kwasów tłuszczowych do ogólnego zapotrzebowania energetycznego skutecznie uchroni nas przed zachorowaniem na miażdżycę.