Na zawał serca rokrocznie umiera coraz większa część naszej populacji. Wiadomo, że właściwa dieta nie da nam 100 % gwarancji, że nie dotknie nas zawał serca, gdyż bardzo ważne są także uwarunkowania genetyczne, styl życia, w tym głównie aktywność fizyczna oraz stosowane używki. Jednak w istotny sposób odpowiednio dobrana dieta może wyeliminować nas z grupy największego ryzyka zachorowalności na atak i zawał serca.
Zawał mięśnia sercowego inaczej nazywany także chorobą niedokrwienną serca objawia się martwicą serca, która jest spowodowana niedostatecznym zaopatrzeniem serca w tlen, a także zatkaniem blaszek miażdżycowych uniemożliwiających właściwy przepływ krwi w naczyniach krwionośnych. W czasie zawału dochodzi do zatkania naczyń wieńcowych albo do uszkodzenia zablokowanej blaszki miażdżycowej, co prowadzi do niedotlenienia serca, w wyniku czego następuje martwica serca.
Istotnym elementem w profilaktyce, jak również w leczeniu chorób serca jest dieta uwzględniająca niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe, które w dużym stopniu redukują poziom złego cholesterolu (LDL), który jak wiemy, przyczynia się do zatkania naczyń krwionośnych. W konsekwencji źródło światła jest zapchane i krew nie może swobodnie dopłynąć do mięśnia sercowego wywołując zawał serca.
Oprócz tego, że obniżają poziom LDL, to bezpośrednio wpływają na podwyższenie HDL – czyli dobrego cholesterolu, nie wywołując zmian w poziomie trójglicerydów. Oleje rybne, roślinne, nasiona, orzechy czy siemię lniane – produkty te powinny stanowić fundament codziennego jadłospisu. Kwasy Omega powodują obniżenie wpływu stresu na choroby serca, który jak wiadomo nie pozostaje obojętny dla naszego zdrowia i wywołuje wiele schorzeń, w tym także układu krążenia. Nie bez powodu większość państw europejskich pacjentom dotkniętym chorobami serca zalecają wzbogacenie codziennej diety w kwasy tłuszczowe albo suplementację preparatami, jeśli nie przepadamy za rybami morskimi czy olejami. Regularne spożywanie kwasów Omega jest bardzo ważne z punktu widzenia profilaktyki chorób mięśnia sercowego.