Ostatnio bardzo często we wszystkich możliwych mediach reklamowane jest zdrowe odżywianie. Zewsząd słyszymy, że powinniśmy uzupełniać kwasy omega w organizmie, ponieważ ten nie potrafi sam ich wytworzyć. Zwracamy jednak uwagę, że na produktach nie jest napisane jedynie „zawiera kwasy omega”, ale kwasy te są rozróżnione na trzy podstawowe kategorie, mianowicie kwasy omega-3, kwasy omega-6 i kwasy omega-9. Niby podobne w nazwie, ale z pewnością czymś się między sobą różnią, poczynając oczywiście od samej ich budowy. Jak zorientować się, które kwasy tłuszczowe co oznaczają i w jaki sposób mogą wpłynąć na nasze zdrowie? Należy wspomnieć, iż wszystkie wymienione kwasy tłuszczowe – omega-3, omega-6 i omega-9 – przynależą do grupy nienasyconych kwasów tłuszczowych.
Poza spożywaniem ich wraz z posiłkiem, można je suplementować, wykorzystując do tego specjalne kapsułki, dostępne na rynku. Często są one połączeniem trzech wymienionych kwasów omega, jednak występują również osobno. Rozróżniając na poszczególne rodzaje – kwas omega-3 naturalnie występuje przede wszystkim w tłuszczu rybim. Jednak, decydując się na szybszy sposób przyjmowania tłuszczów, jakim jest suplementowanie, powinniśmy zwrócić przede wszystkim uwagę na zawarcie w wybranym produkcie kwasów DHA (który jest najważniejszym składnikiem kwasów omega-3; poprawia wydolność serca) oraz EPA (odpowiedzialnego za poprawne działanie układu nerwowego).
Ponadto, ważne aby olej, zawarty w kapsułkach pochodził z najlepszej jakości ryb. Drugi rodzaj kwasów omega to omega-6. Powinniśmy ich zasięgnąć, jeżeli mamy problemy z krzepnięciem krwi, spodziewamy się stanów zapalnych lub po prostu chcemy zwiększyć odporność organizmu. Trzeba zwrócić uwagę, aby zachować równowagę między kwasami omega-3 i omega-6. Najlepszą, tak zwaną „złotą proporcją” jest od 1:1 do 4:1. Ostatnim rodzajem nienasyconych kwasów tłuszczowych omega są kwasy omega-9, najrzadziej promowane przez media. Są to tak zwane jednonienasycone kwasy tłuszczowe. Powinniśmy zacząć je suplementować, kiedy mamy problemy z cholesterolem, bowiem obniża on poziom „złego” cholesterolu i zwiększa poziom „dobrego”. Ponadto, chroni układ krwionośny i reguluje pracę serca.