Omega-3 LC-PUFA stanowią długołańcuchowe wielonienasycone kwasy tłuszczowe, które z powodu swoich licznych właściwości pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu człowieka.
ROLA OMEGA-3 LC-PUFA NA FUNKCJONOWANIE ORGANIZMU
- suplementacja zapobiega przedwczesnym porodom wydłużając czas trwania ciąży, zapewnia prawidłowy rozwój, wzrost i wagę niemowlęcia,
- zmniejsza ryzyko depresji poporodowej,
- reguluje zaburzenia gospodarki lipidowej i węglowodanowej,
- osoby stosujące w codziennej diecie odpowiednie ilości ryb i owoców morza mają niższe ciśnienie tętnicze i poziom trójglicerydów, niż te, które w swoim jadłospisie unikały produktów zawierających kwasy tłuszczowe omega-3 LC-PUFA
- suplementacja kwasami z rodziny omega-3 LC-PUFA dodatkowo wykazuje właściwości zapobiegawcze w rozwoju cukrzycy czy miażdżycy,
- udowodniono także dobroczynny wpływ na profilaktykę i leczenie układu pokarmowego,
- hamuje rozwój schorzeń alergicznych,
- powszechnie używane w leczeniu stanów zapalnych i chorób reumatoidalncyh z uwagi na działanie przeciwzapalne i przeciwbólowe,
- LC-PUFA wywiera pozytywny wpływ na dolegliwości kostne, ograniczając ilość bolących stawów, co w konsekwencji powoduje zmniejszenie ilości przyjmowanych tabletek przeciwbólowych,
- ponadto wykazuje działanie warunkujące odpowiednie kształtowanie się układu nerwowego, zalecany z profilaktyce i leczeniu schorzeń układu sercowego i krwionośnego,
- kwasy tłuszczowe Omega-3 LC-PUFA wywierają znaczący wpływ na system neuroprzekaźników oraz regulację funkcji receptorów membranowych. Suplementacja składnikiem jest zalecana osobom mającym zaburzenia uwagi i snu, charakteryzują się gwałtownymi zmianami nastroju, mają stany lękowych, czy uczucia smutku.
- posiada właściwości wzmacniające organizm – zalecane jest podawanie małym dzieciom, które często chorują mieszanek mlecznych zawierające w swoim składzie kwasy tłuszczowe omega-3 LC-PUFA. Zwiększają ilość drobnoustrojów w jelitach, które istotnie wpływają na układ odpornościowy.