Olej rybi jako najbogatsze źródło omega 3 LC-PUFA

Kwasy omega-3 LC PUFA są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania organizmu człowieka. Jako że nie mogą być samodzielnie przez ów organizm syntetyzowane, muszą być dostarczane do organizmu wraz z pożywieniem. Najbogatszym źródłem tych kwasów są ryby, szczególnie morskie. Wynika to stąd, że kwasy omega-3 są syntetyzowane przez algi morskie oraz fitoplankton, którym żywią się morskie ryby. Stąd też są one magazynowane w organizmach ryb, szczególnie tych z mórz północnych, zimnych, gdyż te z racji klimatu mają najwięcej tkanki tłuszczowej. Wątroba, która jest mocno otłuszczona jest szczególnie cennym źródłem kwasów omega-3. Dlatego też tran i inne suplementy diety bazujące na tychże kwasach są produkowane właśnie z oleju z wątroby dorsza czy na przykład rekina. Kwasy omega-3 są niezbędne:

  • w procesach gojenia się ran skórnych,
  • poprawiają funkcjonowanie mózgu i narządów wzroku,
  • działają ochronnie na układ nerwowy oraz
  • regulują pracę układu krążenia.

Stąd tak popularne stało się jedzenie ryb i owoców morza, które dostarczają kwasów omega-3 LC PUFA w największej ilości, są ich lepszym źródłem niż zielone warzywa i orzechy. Duże znaczenie ma także ilość witamin rozpuszczalnych w tłuszczach, takich jak D i A, które są niezbędne w diecie człowieka, a których głównym źródłem są tłuste ryby. Dowodem na to, iż to tłuszcz rybki jest najbogatszy w kwasy omega-3 jest fakt, iż do pokrycia tygodniowego zapotrzebowania na te kwasy wystarczą 2-3 porcje tygodniowo ryby tłustej, takiej jak halibut, makrela czy łosoś, ryby chudsze i średnio tłuste jak karmazyn, dorsz czy morszczuk, powinny zaś być spożywane częściej ni regularnie, by to zapotrzebowanie pokryć. Osoby spożywające mało ryb powinny dbać o suplementację kwasów omega-3 z produktów rybnych, na przykład tranu czy innych kapsułek produkowanych na bazie leju rybiego. Wystarczy jedna kapsułka dziennie by zadbać o swój mózg, nerwy, wzrok i układ krążenia, zapobiec zawałowi, a nawet nowotworom!

Add Comment