Dodatek oleju rybnego do żywności

Z góry można założyć, że niewielu ludzi na całym świecie stosuje dobrze zbilansowaną dietę, bogatą we wszelkie niezbędne witaminy i minerały, które odżywiają ludzki organizm i utrzymują go w bardzo dobrej kondycji i w zdrowiu. Często jest tak, że nie jadamy pewnych produktów, choć całkowicie zdajemy sobie sprawę z tego, jak cenne właściwości odżywcze one posiadają.

Nie wszyscy lubią mięso drobiowe, niektórzy nie jadają wołowiny, a jeszcze inni wykręcają się w drugą stronę czując zapach ryby. Jak wiadomo, ryby są bardzo cennym źródłem wielu witamin i minerałów, których na dobrą sprawę nie jesteśmy w stanie znikąd indziej pozyskać. Wykluczenie ich z naszej codziennej diety sprawia, że powstają w naszym organizmie niedobory. Wówczas zaczynamy być bardziej podatni na choroby i ogólnie spada nasze dobre samopoczucie.

Naukowcy od lat pracują nad mikrokapsułkowaniem oleju rybiego, aby dodawać go w takiej postaci do innych produktów żywnościowych. W ten sposób rozwiązany zostanie problem „nie jedzenia” ryb. Wielu ludzi nadal kupując ulubione produkty żywnościowe i spożywając je, będzie dodatkowo dostarczało własnemu organizmowi witamin pochodzących z kapsułek z olejem rybim w nich zawartych. Oczywiście już dziś wiele produktów zawiera takie kapsułki, a więc są one również bogate w najcenniejsze kwasy tłuszczowe omega – 3. Przede wszystkim są to wszelkiego rodzaju produkty nabiałowe, a więc mleko, masło i jogurty. One bowiem są przez nas najczęściej spożywane. Dodatkowo pracuje się nad dodawaniem mikrokapsułek do wszystkich innych produktów, jak na przykład gotowe mieszanki odżywcze dla dzieci i niemowląt. W ich prawidłowym rozwoju niezbędne jest dostarczanie im takich witamin.

Obecnie nawet w wielu preparatach witaminowych można znaleźć kapsułki z rybim olejem. Ciekawostką jest fakt, iż skutecznie są one również przemycane w produktach odżywczych dla zwierząt. Niewątpliwie zawartość kwasów tłuszczowych omega – 3 w żywności wzbogaca naszą codzienną dietę, jednakże nie należy zapominać o tym, że najlepszym źródłem takich składników są oczywiście świeże ryby.

Add Comment