Założenia Diety Dr Budwig

Dr Johanna Budwig była wybitnym niemieckim biochemikiem, aż siedem razy nominowanym do Nagrody Nobla za swoje odkrycia. Znana z tego, że uzdrowiła mnóstwo osób z chorobami nowotworowymi, które trafiły do jej prywatnej kliniki. Może nie byłoby w tym nic dziwnego, gdyby nie fakt, że chorzy byli pozbawieni jakiejkolwiek nadziei na wyzdrowienie z racji niekorzystnych rokowań lekarzy. Od diety, którą ogłosiła w 1951 roku nazwano ją na świecie jako dieta dr Budwig.

ZAŁOŻENIA DR BUDWIG

Podstawowe zasady diety dr Budwig

  • Dr Budwig opierała swoją dietę na oleju lnianym, koniecznie tłoczonym na zimno i w żaden sposób nie oczyszczanym,
  • Nie dopuszcza się stosowania takich produktów, jak oleje czy margaryny – czyli żadnych rafinowanych tłuszczów,
  • Konsumujemy tylko i wyłącznie żywność świeżą, bez konserwantów, ulepszaczy czy jakichkolwiek innych konserwantów,
  • W diecie nie występują pokarmy smażone ani tłuste nabiały,
  • Chorzy spożywają zmielone siemię lniane,
  • Dziennie należy wypić około dwa litry wody,
  • Przed każdym posiłkiem około pół godziny należy wypić pół szklanki wody lub soku owocowego,
  • Olej lniany przyrządzamy codziennie w formie pasty,
  • Kategorycznie zabronione jest używanie oleju lnianego do smażenia
  • Jeśli to możliwe jak najdłużej przebywamy na słońcu i świeżym powietrzu.

Fundamentem diety dr Budwig  są produkty bogate w tłuszcze Omega-3, błonnik, antyoksydanty oraz węglowodany złożone.

  • spożywamy dziennie około 3 świeże owoce i pijemy szklankę soku owocowego,
  • spożywamy warzywa, ze szczególnym uwzględnieniem brokułów oraz warzyw kapustnych,
  • dziennie świeżą porcję ryb bogatych w kwasy tłuszczowe Omega-3,
  • okazjonalnie mięsa, a w przypadku nowotworów i innych ciężkich schorzeń dieta zupełnie bezmięsna,
  • nieoczyszczone pełne ziarna zbóż (około 3 filiżanki),
  • dwa litry dziennie wody, każdej oprócz mineralnej, np. woda źródlana.

Nie dopuszcza się spożywania cukru oraz tłuszczy. Wyjątek stanowi oczywiście olej lniany.

 

Add Comment