Jak zatrzymać zakwaszenie organizmu

Im straszy człowiek tym wolniej pozbywa się z organizmu resztek produktów ubocznych metabolizmu jaki w nim zachodzi. Znaczy to, że nie potrafi sprawnie pozbyć się resztek kwasowych. W zależność od tego gdzie się gromadzą pojawiają się zaburzenia zdrowotne np. w tkankach obok trzustki- zaburza produkcję insuliny co prowadzi do cukrzycy.

Z kolei jeśli organizmowi brakuje wapnia, który jest zasadowy w celu zneutralizowania kwasowości pobierany jest on z kości, co prowadzi do osteoporozy. W celu zmniejszenia gromadzenia się nieczystości kwasowych czyli zakwaszenia organizmu, należy pić jonizowaną wodę alkaliczną. Jej spożywanie ułatwi pozbycie się ich przez układ moczowy.

Organizm ludzki to około 80% wody, wraz z biegiem lat – ubywa jej. Zatem dzienne zapotrzebowanie zwiększa się. Wynosi ono od 2 do 4 litrów na dobę. Od tego ile oraz jakiej jakości wodę pijemy, jest zależne ogólne zdrowie. Woda jonizowana, wytwarzana jest za pomocą jonizatorów wody PTV, które dzielą cząsteczki wody na te o odczynie zasadowym i kwaśnym. Gromadzi je w dwóch pojemnikach. Woda alkaliczna dostaje się z żołądka do jelita. Stamtąd zostaje wchłonięta do krwi, przez co zwiększa się jej zasadowość.

Poza piciem zjonizowanej wody, aby zatrzymać zakwaszenie w organizmie powinniśmy zmienić także dietę i tryb życia. Unikajmy przede wszystkim potraw o odczynie kwasowym, czyli tłustych potraw oraz ograniczmy spożywanie serów, jajek, makaronu, cukru, soli, a przede wszystkim kawy, czarnej herbaty i alkoholu. To co spożywamy ma wpływ na stan zdrowia, samopoczucia oraz wygląd zewnętrzny. Dieta musi być koniecznie lekkostrawna.

Ponadto zaleca się przebywanie często na świeżym powietrzu oraz stosowanie suplementów diety, które pomagają w oczyszczaniu organizmu.

Add Comment