Składniki odżywcze i koenzym Q10

Czym są składniki odżywcze?

Są czymś więcej niż witaminy, chociaż ludzie uważają, że to wszystko to jedno i to samo. Wyróżniamy sześć podstawowych składników odżywczych a są to: tłuszcze, sole mineralne, witaminy, węglowodany, białka (zbudowane z aminokwasów) i woda. Są one niezbędnymi składnikami do życia. Są źródłem energii, dostarczają substancji koniecznych do wzrostu, prawidłowego funkcjonowania narządów, metabolizmu spożywanych pokarmów.

Jak zdobywamy składniki odżywcze?

„…organizm rozkłada spożywany pokarm w celu wykorzystania zawartych w nim składników…” Organizm czerpie składniki odżywcze z trawionego pokarmu. Proces ten składa się w z wielu reakcji chemicznych, którym zostaje poddany spożywany pokarm. Dzięki procesom enzymatycznym kompleksy rozkładane są na coraz prostsze związki, które organizm może absorbować przez ścianę przewodu pokarmowego i na koniec wchłonąć do krwioobiegu.

Co to jest koenzym?

Wiele enzymów niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu i zachodzących w nich procesach wymaga do swego specyficznego działania pewnej formy wspomagania którą są małe jednostki niebiałkowe zwane ko faktorami. Takim kofaktorem może być jeden lub więcej jonów nieorganicznych np. jony metali cynku czy żelaza albo złożona cząsteczka organiczna o nazwie koenzym. Wiele koenzymów jest pochodnymi prekursorów witamin czyli są takimi jednostkami bez których większość witamin czy minerałów nie mógłby nam organizm zsyntetyzować z dostarczanego pożywienia. Bardzo często pomimo prawidłowego odżywiania cierpimy na niedobory podstawowych składników odżywczych co objawia się różnymi schorzeniami

Co to jest koenzym Q10?

Koenzym Q10 z chemicznego punktu widzenia jest krystalicznym żółtopomarańczowym proszkiem bez zapachu czy smaku, klasyfikując się jako substancja tłuszczo podobna w połączeniu ze związkiem pierścieniowym z dołączonym łańcuchem węglowodorów o nazwie chinon. Inną nazwą Koenzymu Q10 jest ubichinon a wzięło się to stąd że słowo „ubi” oznacza wszędzie. Taki związek możemy znaleźć we wszystkich zwierzętach, najmniejszych organizmach, roślinach i w organizmie człowieka. Koenzymów Q jest wiele w zależności od długości łańcucha węglowodorowego doczepionego do formy pierścieniowej. W organizmie ludzkim znaleziono tylko taki mający łańcuch zbudowany z 10 części i stąd nazwa Q10. Organizm człowieka w ograniczonym stopniu jest w stanie wykorzystać koenzymy Q innej długości „dorabiając” części do łańcucha węglowodorowego gdyż w jego skład wchodzą głównie pierwiastki z których jesteśmy w całości zbudowani a mianowicie węgiel, wodór oraz tlen. Aby osiągnąć taki efekt łańcuchy innych koenzymów są rozkładane i tak łączone alby powstał 10 członowy. Z wiekiem niestety drastycznie spada zdolność organizmy do takich mechanizmów stad też fakt że u osób starszych często notuje się niedobory. Jest to substancja, która bierze znaczny udział w procesach dostarczających organizmowi energii do pracy, możemy go pozyskać z pożywienia i syntetyzować ale często nie odbywa się to w wystarczającym wymiarze.

Zapotrzebowanie na koenzym Q10

Pozyskujemy ją z pożywienia ale też jest to rodzaj substancji, w którą możemy się sami zaopatrywać. Produkcja własna zwalnia wraz z wiekiem co objawia się typowymi syndromami starzenia się. Do tego w przypadkach osób narażonych na ciągły stres czy wysiłek fizyczny niedobory koenzymu Q10 pojawiają się już w młodym wieku. Dlatego specjaliści namawiają do dopasowania diety do trybu życia i wykonywanej pracy a także do dodatkowej suplementacji.

Add Comment