Nieodłącznym i bardzo ważnym elementem życia każdego z nas jest dieta.
Wielu z nas termin ten kojarzy się wyłącznie z odchudzaniem. Bardzo często dieta warunkuje prawidłowy rozwój organizmu ludzkiego oraz pozwala uniknąć wszelkich chorób związanych z odżywianiem się. Jest to taki sposób odżywiania, który dostosowany jest do danej osoby oraz do danych celów. Oznacza to, że będąc na diecie można nie tylko chudnąć, ale również przybierać na wadze!
Dietetycznym fundamentem w żywieniu jest przede wszystkim dieta podstawowa, która zawiera wszystkie składniki pokarmowe w ilościach optymalnych dla człowieka zdrowego. Dietę tą stosuje się zarówno u ludzi zdrowych, jak i chorych, niewymagających specjalnego żywienia.
Ciekawym sposobem na poszukiwanie właściwego sposobu odżywiania jest dieta zgodna z grupą krwi.
W połączeniu ze współczesną medycyną i nauką stworzono dietę odpowiadającą każdej z nich. Ciekawym faktem dotyczącym grup krwi, jest to, że posiadanie konkretnej, jednej z nich, predysponuje do różnych zachowań jak i sposobów bycia. Krew w organizmie człowieka spełnia bardzo ważne funkcje:
- odpowiada za transport tlenu i substancji odżywczych,
- za sprawą krwi usuwane są z organizmu związki będące odpadami procesu przemiany materii
- krew reguluje też gospodarkę wodną rozdzielając dostarczane komórkom związki mineralne i wodę
- stanowi ona skuteczną barierę immunologiczną i związana jest z tym jej kolejna bardzo istotna funkcja, a mianowicie ochrona organizmu przed czynnikami chorobotwórczymi tj. wirusy, bakterie, grzyby.
W sterowaniu procesem odpornościowym zasadniczą rolę odgrywają właśnie grupy krwi, dlatego tak ważne jest spożywanie odpowiednich dla danej grupy krwi produktów żywnościowych. W ten sposób dostarczane są do krwi substancje, które są rozpoznawane przez układ immunologiczny jako “przyjazne”. Warto zatem zapoznać się z indywidualnymi potrzebami każdej z grup krwi, by wiedzieć co ma na nas dobry wpływ, a co nie.
Wyróżniamy 4 rodzaje grup krwi: O, A, B i AB. Każda z grup ma swoją historię, opartą na warunkach życia, konieczności ich zmiany i przystosowania się do nich, tak by można było przeżyć. Dieta dobrana pod kątem unikalnych cech danej grupy krwi wspiera naturalne mechanizmy obronne i pomaga utrzymać optymalną równowagę wewnętrzną, konieczną do zachowania zdrowia.
Każda z czterech grup krwi ma również swoją listę produktów wskazanych, obojętnych oraz niewskazanych. Należy wiedzieć, iż produkty wskazane działają jak lekarstwo, produkty neutralne są dla organizmu obojętne, są dobre pod względem odżywczym, ponieważ zawierają sporo niezbędnych składników odżywczych potrzebnych dla dobrego funkcjonowania organizmu, natomiast składników niewskazanych powinno się unikać, eliminując je stopniowo z codziennej diety, choć ich sporadyczne zjedzenie nikomu nie zaszkodzi.
Sposób odżywiana zgodny z grupą krwi, jeśli już kogoś przekona, to z pewnością “wejdzie w krew”. Najlepszym sposobem jest zrobienie sobie listy produktów wskazanych i obojętnych, pomijając niewskazane. Idąc na zakupy, dobrze mieć taką “ściągę” przy sobie i z niej korzystać, wówczas wybór staje się o wiele łatwiejszy ponieważ wybieramy tylko to, co jest dla nas najlepsze, a nie zawracamy sobie głowy produktami, które nam nie służą.