Dieta dla grupy krwi 0

  dieta a grupa krwi   dieta grupa krwi 0   dieta krwi 0rh-   grupa krwi   grupa krwi 0 rh minus   grupa krwi a   grupa krwi a dieta   grupa krwi a odżywianie   grupa krwi ab   grupa krwi bDIETA GRYPY KRWI “0”

Mięso dla grupy krwi 0

Białko to składnik który ma ogromne znacznie dla organizmów z grupą krwi “0”, jego niedobór może mieć poważne skutki w nieprawidłowym trawieniu tłuszczów, przyczyniając się pośrednio do powstawania chorób układu sercowo naczyniowego i cukrzycy. By uniknąć i przeciwdziałać schorzeniom dotykającym grupę krwi “0” należy spożywać wysokogatunkowe białko, które powoduje zwiększenie masy aktywnych tkanek, usprawniając tym samym prawidłową przemianę materii oraz ułatwiając spalanie tłuszczów. Wskazane jest spożywanie większych ilości białek zwłaszcza przy stresującym trybie życia, jednak należy uważać na wielkość porcji oraz bilansować białko pochodzenia mięsnego wskazanymi owocami i warzywami. Takie połączenie pomoże zapobiec nadkwasocie, która może być przyczyną wrzodów i nadżerek, a także podrażniać śluzówkę żołądka.

WSKAZANE: dziczyzna, wątróbka, wołowina, jagnięcina, cielęcina, baranina
OBOJĘTNE: kaczka, królik, kuropatwa, przepiórka, kurczak, indyk, bażant
NIEWSKAZANE: wieprzowina, gęś, bekon

Ryby dla grupy krwi 0

To kolejna grupa pokarmów bogatych w białko, która jest szczególnie wskazana ludziom z grupą krwi “0” zwłaszcza pochodzenia europejskiego i azjatyckiego, ponieważ ryby były podstawowym pokarmem przodków “zerówek” żyjących na wybrzeżach. Ryby zimnych wód bogate w oleje są doskonałe dla grupy krwi “0”, mimo że mają tendencje do rozrzedzania krwi. Najprawdopodobniej, sposób w jaki geny typu “0” wpływają na gęstość krwi poprzez czynnik krzepliwości jest niezależny od sposobu, w jaki oleje rybne wpływają na lepkość ciałek krwi. Oleje rybne mogą być pomocne w leczeniu zapalenia jelit na które są podatne osoby z grupą krwi “0”. Niestabilna praca tarczycy wiąże się z problemami metabolicznymi i wzrostem wagi, a ryby są doskonałym źródłem jodu, który reguluje prace tarczycy.

WSKAZANE: szczupak, makrela, okoń, pstrąg, dorsz, halibut, sieja, śledź, tuńczyk, jesiotr, łosoś, sardynka, morszczuk
OBOJĘTNE: flądra, homar, karp, krab, krewetki, okoń srebrny, oceaniczny, rekin, rak, węgorz, ślimak, kałamarnica, bieługa, granik, sardela, troć
NIEWSKAZANE: łosoś wędzony, sum, śledź marynowany, ośmiornica, barakudy

Nabiał, jaja dla grupy krwi 0

Grupa tych produktów nie jest szczególnie zalecana osobom z grupą krwi “0”, ponieważ ich organizm nie jest zdolny do prawidłowego metabolizmu nabiału, dlatego produkty tego pochodzenia powinny być ograniczane. Świetnymi produktami zastępczymi może być mleko sojowe i sery sojowe. Spożywanie produktów mlecznych może przyczyniać się do nadwagi, zmęczenia i stanów zapalnych. Jaja można spożywać, lecz w umiarkowanych ilościach ponieważ są źródłem DHA i pomagają w budowie aktywnych tkanek, zwiększając ich masę.

WSKAZANE: jedynie kozi ser, masło, ser feta, mozzarella, mleko i ser sojowy. Należy bardzo ograniczyć spożycie produktów mlecznych
NIEWSKAZANE: 2% lub chude mleko, jogurty wszystkich odmian, kefiry, kozie mleko, maślanka, pozostałe odmiany sera, lody

Tłuszcze i oleje dla grupy krwi 0

Najlepszy wpływ na organizm ludzi mających grupę krwi “0” wywierają pojedyncze nienasycone tłuszcze oraz oleje bogate w kwasy tłuszczowe serii omega ponieważ ułatwiają proces wydalania. Szczególnie wskazane są oliwa i olej z siemienia lnianego korzystnie wpływające na układ sercowo naczyniowy, które pomagają także w obniżaniu poziomu cholesterolu we krwi.

WSKAZANE: olej z oliwek i siemienia lnianego
OBOJĘTNE: olej sezamowy, olej z wątroby dorsza, olej rzepakowy
NIEWSKAZANE: olej kukurydziany, olej bawełniany, olej z orzeszków ziemnych, olej krokoszowy

Orzechy i pestki dla grupy krwi 0

Osoby z grupą krwi “0” mogą znaleźć zastępcze źródło protein w niektórych pestkach i orzechach, jednak jest to drugorzędne źródło białka i absolutnie nie powinno zająć miejsca mięs wysokobiałkowych. Jeśli nie chce się przytyć należy ich unikać, ponieważ są bogate w tłuszcz. Siemię lniane wzmacnia immunologię organizmu, a orzechy włoskie mają właściwości odtruwające. Wiele nasion, pestek i orzechów ma aktywne lektyny niekorzystne dla tej grupy krwi toteż należy podchodzić racjonalnie do ich spożywania.

WSKAZANE: orzech włoski, pestki z dyni
OBOJĘTNE: orzeszki pini, kasztany, masło migdałowe, sezamowe, słonecznikowe, migdały, orzeszki laskowe, nasiona sezamu, pestki słonecznika
NIEWSKAZANE: masło z orzechów ziemnych, orzechy brazylijskie, mak, orzechy nerkowca, pistacje, orzechy ziemne

Rośliny strączkowe dla grupy krwi 0

Białka zawarte w wielu gatunkach fasoli i innych roślinach strączkowych są dobrze przyswajane przez osoby z grupą krwi “0”. Fasole hamują metabolizm innych ważniejszych składników odżywczych, np. zawartych w mięsie, oraz powodują lekkie zmniejszenie kwasowości tkanek mięśniowych, a osoby z grupą krwi “0” funkcjonują znacznie lepiej kiedy ich tkanki mięśniowe mają odczyn kwaśny. Nie wolno tego mylić z kwasowo zasadową  reakcją jaka zachodzi w żołądku, ponieważ w tym przypadku niektóre fasole są korzystnym wyjątkiem. Wzmacniają przewód pokarmowy i przyczyniają się do leczenia owrzodzenia, które to schorzenia dotyczą ludzi z grupą krwi zero z racji wysokiego stężenia kwasu żołądkowego. Rośliny te są źródłem lektyn dlatego należy je spożywać umiarkowanie jako danie drugorzędne.

WSKAZANE: fasola aduke, fasola azuki, fasola pinto, groch “czarne oczko”
OBOJĘTNE: ciecierzyca, bób, fasola czarna, biała, czerwona, limeńska, pnąca, sojowa czerwona, northern, szparagowa, groch w strączkach, groszek zielony, zielona fasola
NIEWSKAZANE: fasola copper, nerkowata, navy, tamarynda, soczewica amerykańska, zielona, czerwona

Zboża dla grupy krwi 0

Osoby z grupą krwi ”0” w ogóle nie tolerują produktów pszenicznych, dlatego zaleca się ich całkowitą eliminację z menu. Zawierają one lektyny, które reagują z krwią oraz przewodem pokarmowym, co uniemożliwia prawidłowe wchłanianie korzystnego pożywienia. Produkty te są głównym powodem tycia osób z grupą krwi “0”. Gluten, który znajduje się w zarodkach pszenicy utrudnia procesy metaboliczne, które słabną i wydłużają się powodując wolniejsze przekształcanie żywności w energię oraz magazynowanie jej w postaci tłuszczu.

Należy całkowicie wyeliminować zboża z diety!
OBOJĘTNE: gryka, orkisz, amarant, otręby ryżowe, jęczmień, kasza, kamut, pasta ryżowa, proso dmuchane, ryż dmuchany
NIEWSKAZANE: mąka z owsa, mąka kukurydziana, otręby owsiane, pszenne, owsianka, pasta z pszenicy, płatki kukurydziane, płatki siedem zbóż

Pieczywo dla grupy krwi 0

Pieczywo takie jak bułki, chleb czy grzanki, z racji tego iż zawierają pewną ilość pszenicy mogą być źródłem kłopotów dla ludzi z grupą krwi “0” dlatego powinno się z nich zrezygnować. Grupa krwi zero nie jest genetycznie przystosowana do konsumpcji ziarna. Dwa wyjątki to chleb esseński i Ezekiela. Chleby te z ziarna kiełkującego jako jedyne są przyswajane, ponieważ lektyny glutenowe znajdujące się w łupinach ziaren są niszczone w procesie kiełkowania. Chleby te są żywym pożywieniem, zawierającym wiele nietkniętych dobroczynnych enzymów.

WSKAZANE: chleb esseński, chleb Ezekiela
OBOJĘTNE: chleb bezglutenowy, chleb z mąki sojowej, chleb z brązowego ryżu, chleb orkiszowy, chleb żytni, chrupki żytnie, pieczywo z prosa, pieczywo wasa
NIEWSKAZANE: chleb z pszenicy, pieczywo wieloziarniste, bułki kukurydziane, obwarzanki, pieczywo z mąki durum, bułki z otrębami owsa, pieczywo z mąki pszennej macowej, pieczywo z otrębów pszenicy, wysokobiałkowy chleb, pieczywo pszenne

Ziarno i makarony dla grupy krwi 0

Pożywienie to nie jest podstawą diety dla grupy krwi “0” i powinno być ograniczone na korzyść lepszych pokarmów zwierzęcych i rybnych. Większość makaronów produkowana jest z pszenicy grysikowej więc należy starannie je wybierać.

OBOJĘTNE: dziki ryż, kasza, mąka żytnia, gryka, makaron z karczocha, mąka jęczmienna, ryżowa, orkiszowa, ryż biały, ryż brązowy
NIEWSKAZANE: makaron grysikowy, mąka couscous, mąka glutenowa, pieczywo graham, z kiełków pszenicy, owsa, biała mąka pszenna

Warzywa dla grupy krwi 0

Jest wiele warzyw wskazanych dla grupy “0” stanowiących ważny składnik menu, są one rewelacyjnym źródłem przeciwutleniaczy i błonnika oraz zmniejszają wydzielanie poliamid w przewodzie pokarmowym. Istnieje jednak grupa warzyw, których spożywanie wpływa niekorzystnie na funkcjonowanie niektórych narządów, np. kapusta, brukselka, gorczyca i kalafior mają negatywny wpływ na funkcjonowanie tarczycy, która i tak jest już słabsza u grup “0”. Szczególnie polecane są tu rośliny zielonolistne bogate w witaminę K wspomagającą proces krzepnięcia krwi.

WSKAZANE: pietruszka, pasternak, por, rzepa, glony morskie, szpinak, słodkie ziemniaki, sałata rzymska, mniszek lekarski, karczoch jerozolimski, karczoch amerykański, kapusta bezgłowa, dynia, kalarepa, czosnek, czerwona papryka, chrzan, cykoria, cebula żółta, cebula hiszpańska, cebula czerwona, burak szwajcarski, brokuły
OBOJĘTNE: wszystkie dyniowate, trybuła ogrodowa, koper, tofu, kolendra, kminek, kiełki rzodkiewki, kiełki mung, seler, szparagi, sałata lodowa, rzodkiewka, rukiew wodna, pomidor, papryka żółta i zielona, pędy bambusa, orzech wodny, ogórek, oliwki zielone, marchew, kapusta pekińska, japońska rzodkiew, imbir, brukiew, buraki czerwone, cebula dymka
NIEWSKAZANE: awokado, bakłażan, żółta kukurydza, pieczarki, oliwki hiszpańskie, oliwki greckie, gorczyca, kalafior, czarne oliwki, czerwone ziemniaki, czerwona kapusta, chińska kapusta, brukselka, biała kukurydza, białe ziemniaki, biała kapusta

Soki i napoje dla grupy krwi 0

Dla osób z grupą krwi “0” bardziej wskazane są soki z warzyw zamiast tych z owoców. Jeśli już ktoś ma ochotę na sok owocowy powinien zwrócić uwagę na to by był niskosłodzony. Wskazany jest sok ananasowy ze względu na swoje właściwości likwidujące wzdęcia. Wysoko zasadowym sokiem, szczególnie wskazanym osobom z grupą krwi “0” jest sok z ciemnej wiśni.

WSKAZANE: sok z suszonej śliwki, sok z ananasa, sok z ciemnej wiśni
OBOJĘTNE: sok morelowy, sok grejfrutowy, sok marchwiowy, sok z papai, sok z ogórka, sok selerowy, sok pomidorowy, sok winogronowy, sok żurawinowy
NIEWSKAZANE: sok pomarańczowy, sok z kapusty, sok z jabłek

Przyprawy dla grupy krwi 0

Odpowiednie przyprawy mogą przyczynić się do poprawy funkcjonowania układu odpornościowego oraz przewodu pokarmowego. Przykładem mogą być przyprawy oparte na glonach morskich ponieważ są doskonałym źródłem jodu, wskazanego dla osób z grupą krwi “0”, a dodatkowo są skuteczne jako regulator metabolizmu oraz regulator funkcjonowania gruczołu tarczycy. Kolejnym bogatym źródłem jodu jest sól jodowana, jednak tej przyprawy należy używać z umiarem. Właściwości łagodzące w przewodzie pokarmowym ma pietruszka, podobnie jak rozgrzewajace korzenie np. curry i pieprz Cayenne. Wszystkie marynaty są dosyć niestrawne oraz mogą powodować podrażnienia śluzówki żołądka, dlatego produkty te powinny być zastąpione sokiem z cytryny, oliwą z oliwek lub czosnkiem.

WSKAZANE: chleb świętojański, curry, kelp, kurkuma, pietruszka, rodymenia
OBOJĘTNE: żelatyna, tymianek, trybuła ogrodowa, tapioka, szczypiorek, szałwia lekarska, szafran, syrop ryżowy, syrop klonowy, syrop z brązowego ryżu, sól, sos sojowy, sód jęczmienny, mięta, melasa, majeranek, liść laurowy, koper, kolendra, kmin rzymski, kardamon, goździki, gorczyca suszona, estragon, esencja migdałowa, czekolada, czosnek, rozmaryn lekarski, pieprz czerwony, ziarnisty, papryka, miód, mięta zielona, mięta pieprzowa, cząber, cukier brązowy, cukier biały, bergamotka, chrzan, agar, anyżek, bazylia
NIEWSKAZANE: wanilia, skrobia kukurydziana, pieprz czarny mielony, pieprz biały, ocet winny czerwony, ocet z jabłek, ocet biały, ocet balsamowy, cynamon, gałka muszkatałowa

Owoce dla grupy krwi 0

Owoce mogą być zamiennikiem dla chleba i makaronu dla grupy “0”, są ponadto bogatym źródłem przeciwutleniaczy, witamin, minerałów i błonnika. Zjedzenie owocu zamiast kromki chleba jest znacznie korzystniejsze dla organizmu, lepiej dzięki temu funkcjonuje i skuteczniej kontroluje wagę. Przewód pokarmowy u osób z grupą krwi “0” charakteryzuje się wysoką kwasowością, dlatego potrzebuje zrównoważenia zasadą w celu przeciwdziałania tworzenia się wrzodów i podrażnień wyściółki żołądka. Większość ciemnoczerwonych, purpurowych i niebieskich owoców wywołuje zasadowe, a nie kwasowe reakcje w przewodzie pokarmowym, dlatego zaleca się tej grupie krwi spożywanie śliwek, śliwek suszonych oraz fig. Jednak nie wszystkie zasadowe owoce są wskazane. Zasadowe są również melony, jednak zawierają zarodniki pleśni, na które jak udowodniono, osoby z grupą krwi “0” są uczulone. Najwięcej zarodników pleśni zawierają melony kantalupy oraz miodunki, należy je całkowicie wykluczyć z diety, pozostałe należy spożywać z umiarkowaniem. Z powodu dużej kwasowości należy również unikać mandarynek, truskawek i pomarańczy. Grejpfrut po strawieniu wykazuje właściwości alkaliczne więc mimo sporej zawartości kwasów może być spożywany umiarkowanie. Większość jeżyn zawiera lektyny pogarszające trawienie grupy “0”, dlatego powinno się ich wystrzegać w swoim menu, podobnie jak i orzechów kokosowych i pochodnych produktów, które zawierają wysoko nasycone tłuszcze o małych korzyściach odżywczych.

WSKAZANE: śliwki zielone, śliwki suszone, śliwki czerwone, śliwki ciemne
OBOJĘTNE: żurawina, zielone winogrona, wiśnie, rodzynki, papaja, opuncja, nektarynka, morela, melon musk, melon hiszpański, melon casabla, mango, malino – jeżyna, maliny, limona, kiwi, jagody bzu czarnego, jabłko, guana, gruszka, grejpfrut, granat, daktyle czerwone, cytryny, czerwona porzeczka, czarne winogrona, czarna porzeczka, brzoskwinie, borówka amerykańska, banan, arbuz, ananas, agrest
NIEWSKAZANE: truskawki, rabarbar, pomarańcze, orzechy kokosowe, melon miodunka, melon kantalupa, mandarynki, jeżyna, figa rajska

Herbaty ziołowe  dla grupy krwi 0

Niektóre zioła np. aloes, łopian, znamiona kukurydzy za bardzo pobudzają układ immunologiczny i powodują rozcieńczenie krwi, co nie sprzyja osobom z grupą krwi “0”.

WSKAZANE: chmiel, śliski wiąz, pietruszka, owoc dzikiej róży, morwa, mniszek, mięta pieprzowa, lipa, kozieradka pospolita, imbir
OBOJĘTNE: zielona herbata, żeń-szeń, werbena pospolita, waleriana, liście malin, krwawnik pospolity, korzeń lukrecji, głóg kocimiętka, szałwia, tymianek, rumianek, mięta zielona, kora białego dębu, dziewanna, brzoza brodawkowata, bez czarny
NIEWSKAZANE: znamiona kukurydzy, tasznik pospolity, szczaw, rabarbar, podbiał, łopian, lucerna, liść truskawki, goryczka, gorzknik kanadyjski, echinacea, dziurawiec, czerwona koniczyna, aloes

Inne dodatki dla grupy krwi 0

W grupie dodatków nie ma wysoce wskazanych przypraw. Majonezy, musztarda, lub inne przyprawy do sałatek powinny być używane z umiarem i należy wybierać te, które mają niską zawartość tłuszczu i cukru. Mimo, że osoby z grupą krwi “0” mogą spożywać w niewielkich ilościach pomidory, powinny wystrzegać się ketchupu, ponieważ w jego składzie znajduje się szkodliwy ocet. Niestrawne są wszystkie marynaty, a niektóre z nich powodują podrażnienia śluzówki żołądka. Proponuje się więc zastępowanie ich np. oliwą z oliwek, czosnkiem lub sokiem z cytryny.

OBOJĘTNE: sosy do sałatek o niskiej zawartości tłuszczu, musztarda, mus jabłkowy, dżem oraz galaretki z zalecanych owoców
NIEWSKAZANE: ketchup, koper marynowany, koszerne marynaty, słodkie marynaty, przyprawy smakowe

Używki dla grupy krwi 0

Osoby z grupą krwi “0” tolerują niewiele używek, powinny być one spożywane w umiarkowanych ilościach, np. piwo. W sytuacji kiedy próbuje się schudnąć powinno się je zupełnie wykluczyć z diety. Czerwone wino można pić sporadycznie w niewielkich ilościach. Jako substytut produktów zawierających kofeinę, można pić zieloną herbatę, jednak nie ma ona szczególnych właściwości leczniczych dla osób z grupą krwi “0”. Kawa zwiększa poziom kwasu żołądkowego, którego osoby z grupą krwi “0” mają dostatecznie dużo, dlatego smakoszom kawy radzi się stopniowe eliminowanie tego napoju.

WSKAZANE: woda sodowa
OBOJĘTNE: wino białe, czerwone, zielona herbata, piwo
NIEWSKAZANE: czarna herbata bezkofeinowa, coca-cola, czarna herbata, kawa, kawa bezkofeinowa, likier destylowany, napoje gazowane

Dodatki dietetyczne, zioła, witaminy wskazane dla grupy krwi “0”

Osobom z grupą krwi “0” zaleca się stosowanie suplementów żywnościowych przyspieszających metabolizm, poprawiających krzepliwość krwi, stabilizujących funkcjonowanie tarczycy oraz zapobiegających infekcjom.
Z powodu ciężkiego przyswajania produktów zbożowych, które są bogatym źródłem witamin z grupy B, zaleca się suplementację tej witaminy w postaci kompleksowego zestawu. Witamina ta przyspiesza metabolizm, a dzięki szybszemu spalaniu składników pokarmowych wywołuje względną kwasowość w całym organizmie i mięśniach, co z kolei wywiera pozytywny wpływ na wzmożoną aktywność fizyczną. Krzepliwość krwi poprawia podawanie witaminy K oraz zapobiega powstawaniu hemofilii. Spora ilość witamin i minerałów znajduje się w pożywieniu zalecanym grupie krwi “0” dlatego w zasadzie nie jest konieczne ich uzupełnianie. Dotyczy to przede wszystkim żelaza, witaminy C oraz witaminy D, której najlepszym źródłem jest naturalne światło słoneczne.

Witamina B
By podtrzymywać zrównoważone reakcje na stres, osoby z grupą krwi “0” potrzebują dużych dawek witaminy B. Bardzo istotne znaczenie ma tutaj witamina B1, B5 oraz B6. Ze względu na skłonności do powolnego metabolizmu, osoby z grupą krwi “0” bardzo dobrze reagują na wysokie dawki witamin B, która znacznie przyspiesza ten proces. Przy odpowiedniej diecie osoby z grupą krwi “0” prawie nigdy nie potrzebują dodatkowych uzupełnień witaminy B12 lub kwasu foliowego.
Zalecane pożywienie dla osób z grupą krwi “0” bogate w witaminę B:

  • orzechy
  • mięso
  • wątroba
  • owoce
  • ryby
  • ciemnozielone warzywa liściaste

Witamina K
Osoby posiadające grupę krwi “0” cechuje niższy poziom czynników odpowiedzialnych za krzepliwość krwi co jest powodem zaburzeń związanych z krwawieniem. Należy zwracać szczególną uwagę by dieta była bogata w odpowiednią ilość witaminy K ponieważ ogólnie nie zaleca się jej jako dodatek suplementacyjny. Jej zasoby powinny być uzupełniane z pożywienia.
Zalecane produkty żywnościowe dla osób z grupą krwi “0” bogate w witaminę K:

  • wątroba
  • żółtka jaj
  • warzywa o zielonych liściach – zwłaszcza szpinak
  • boćwina (burak liściowy)

Wapń
Najlepszym źródłem wapnia są produkty mleczne, które nie są polecane osobom z grupą krwi “0”, toteż bardzo ważne jest by stale uzupełniać dietę w wapń, zwłaszcza przy tendencjach do chronicznych zapaleń stawów i artretyzmu. Uzupełnianie wapnia jest zwłaszcza istotne w okresie wzrostu u dzieci i młodzieży w wieku od 2 do 5 lat oraz od 9 do 16 lat, oraz u kobiet w czasie i po menopauzie.
Zalecane pożywienie dla osób z grupą krwi “0” bogate w wapń:

  • sardynki bez ości
  • brokuły
  • łosoś w puszkach

Jod
Osoby z grupą krwi “0” charakteryzują się nieustabilizowanym metabolizmem tarczycy z powodu niedoboru jodu. Efektami ubocznymi tego zjawiska jest na przykład przyrost wagi, zatrzymywanie płynów w organizmie oraz zmęczenie.
Zalecane pożywienie dla osób z grupą krwi “0” bogate w jod:

  • kelp
  • sól jodowana (umiarkowanie)
  • ryby morskie

Mangan
Mangan znajduje się głównie w produktach niezalecanych grupie krwi “0”, takich jak pełne ziarna pszenicy oraz w rośliny strączkowe, jednak stosowanie suplementu manganu jest rzadko zalecane. Natomiast w przypadku chronicznych bólów stawów, szczególnie dolnej części pleców i kolan, u osób mających grupę krwi “0” pomocne jest krótkotrwałe uzupełnianie diety manganem, ale tylko i wyłącznie po wcześniejszych konsultacjach z lekarzem.

Lukrecja
Osoby z grupą krwi “0” mają wysoki poziom kwasu żołądkowego, który może prowadzić do wrzodów oraz zaburzeń pracy żołądka. Lukrecja ma działanie łagodzące, minimalizuje zaburzenia i pomaga w leczeniu wyściółki żołądka zabezpieczając ją przed działaniem kwasu żołądkowego.

Kurkuma
Wykazuje działanie przeciwutleniające, przeciwrakowe i przeciwzapalne, zwiększa spójność procesów trawiennych, chroni przewód pokarmowy, usprawnia funkcjonowanie wątroby, pobudza wydzielanie enzymów trawiennych.

UNIKAJ
Witamina A
Osoby mające grupę krwi “0” mają problemy z krzepnięciem krwi. Dodatkowa suplementacja witaminą A z oleju rybnego może dodatkowo rozrzedzać krew. Nie powinno się bez uprzedniej konsultacji z lekarzem uzupełniać diety w witaminę A, znacznie korzystniejsze działanie ma beta-karoten.

Witamina E
Suplementacja witaminą E wpływa na spowolnienie procesów krzepnięcia krwi, dlatego witaminę E należy pozyskiwać tylko i wyłącznie z pożywienia.
Żywność bogata w witaminę E wskazana dla osób z grupą krwi “0”:

  • zielone liściaste warzywa
  • wątroba
  • orzechy
  • oleje warzywne

Uzupełnieniem każdej diety jest preparat Vital 0, który dostarcza witamin, minerałów, których nie jesteśmy w stanie w odpowiedniej ilości pozyskać z pożywiania z racji złego trawienia czy przyswajania niektórych grup produktów…