DIETA GRUPY KRWI “AB”
Mięso dla grupy krwi AB
Grupa krwi “AB” jest znacznie lepiej przystosowana do trawienia białek zwierzęcych niż grupa “A”. W trakcie trawienia drobiu i mięsa grupa “AB” zapożycza charakterystyczne cechy z grup krwi “A” i “B”. Szczególnie potrzebne grupie “AB” proteiny mięsne zawarte są w mięsach wskazanych dla grupy “B”, a więc w mięsie jagniąt, w baraninie, królikach i indykach, ale nie w wołowinie. Należy również całkowicie odstawić kurczaki, ponieważ lektyny powodujące zaburzenia krwi i przewodu pokarmowego grupy krwi “B”, działają w ten sam sposób na grupę “AB”. Zrezygnować również trzeba z mięs wędzonych oraz konserwowanych, ponieważ tak jak grupa “A”, grupa “AB” dziedziczy niski poziom kwasu żołądkowego oraz predyspozycje do nowotworu żołądka.
WSKAZANE: królik, jagnię, indyk, baranina
OBOJĘTNE: bażant, wątroba
NIEWSKAZANE: szynka, serca, wołowina, wieprzowina, bekon, cielęcina, dziczyzna, gęś, kaczka, kurczak, kuropatwa, mięso bawołu
Ryby dla grupy krwi AB
Owoce morza i ryby to podstawowe i najważniejsze źródło białek dla grupy krwi “AB” a jak wiadomo białko zwiększa masę tkanek aktywnych. Podobnie jak grupy “A”, grupy “AB” również mają problemy z przyswajaniem lektyn zawartych w takich rybach jak sola czy flądra. Lektyny, które aglutynują dwie najpospolitsze formy zmutowanych komórek A podobnych do raka piersi zawarte są w ślimakach winniczkach, które są niezwykle polecane i grupie “A” i grupie “AB”. Lektyny ślimaka oczyszczają organizm z chorych komórek.
WSKAZANE: troć, tuńczyk, dorsz, aloza, granik, jesiotr, łosoś, makrela, pstrąg tęczowy, morski, szczupak, sardynka, ślimak winniczek
OBOJĘTNE: kałamarnica, karp, kawior, lucjan, łosoś, omułki, okoń, okoń srebrny, skalnik, rekin, sieja, stynka, śledź, sum, włócznik
NIEWSKAZANE:ośmiornica, rak, barakudy, bieługi, flądra, halibut, homar, krab, krewetki, łosoś wędzony, małże, ostrygi, sardela, skrzydelnik, szara sola, śledź marynowany, węgorz
Nabiał dla grupy krwi AB
Podobnie jak dla grupy “B”, tak dla grupy krwi “AB” produkty mleczne są wskazane, a szczególnie polecane są: jogurt, niskotłuszczowa kwaśna śmietanka oraz kefir. Jeżeli pojawi się problem związany z nadmierną produkcją śluzu, wówczas należy odstawić produkty mleczne. Doskonałym źródłem protein są jaja.
WSKAZANE: jogurt z owocami, jogurt naturalny, kefir, kwaśna śmietana, mleko owcze, ser feta, ser farmer, ser mozzarella, ser owczy, serek wiejski, ser kozi
OBOJĘTNE: mleko sojowe, chude lub 2% mleko, ser biały, ser cheddar, ser colby, ser edamski, ser emmentaler, ser gouda, ser gruyere, ser jarslberg, ser sojowy, ser szwajcarski, ser śmietanowy, serwatka
NIEWSKAZANE: masło, maślanka, pełne mleko, ser amerykański, ser parmezan, lody
Tłuszcze i oleje dla grupy krwi AB
Najkorzystniejszym olejem zalecanym grupie “AB” jest oliwa z oliwek, która jest jednonienasyconym tłuszczem przyczyniającym się do obniżania cholesterolu we krwi. Do gotowania można również spożywać niewielkie ilości półpłynnego indyjskiego masła ghee.
WSKAZANE: oliwa z oliwek
OBOJĘTNE: olej z orzeszków ziemnych, olej rzepakowy, olej z siemienia lnianego, olej z wątroby dorsza
NIEWSKAZANE: olej z kukurydzy, olej sezamowy, olej słonecznikowy, olej bawełniany
Pestki i orzechy dla grupy krwi AB
Mimo, że orzechy i pestki są dobrym źródłem protein, ze względu na lektyny hamujące insulinę – tak jak i w grupie “B” – nie powinno się ich spożywać zbyt często. Z kolei – tak jak u grupy “A” – można jeść orzeszki ziemne, które wzmacniają układ immunologiczny. Ze względu na tendencje grup “AB” do problemów z pęcherzykiem żółciowym całe orzechy powinno zastąpić się bardziej preferowanym masłem orzechowym.
WSKAZANE: orzeszki ziemne, kasztany, orzechy włoskie, masło z orzeszków ziemnych
OBOJĘTNE: migdał, masło migdałowe, orzeszki pini, orzechy brazylijskie, orzeszki nerkowca, orzeszki pistacjowe, orzeszki liczi
NIEWSKAZANE: orzechy laskowe, masło słonecznikowe, mak, pestki dyni, siemię sezamu, słonecznika, masło sezamowe
Rośliny strączkowe dla grupy krwi AB
Grupa krwi “AB” dobrze toleruje grupę pożywienia jaką są rośliny strączkowe. Soczewica zawiera elementy niezbędne dla grupy “AB” do walki z rakiem, mimo, że nie jest ona zalecana grupie “B”. Poza tym soczewice bogate są w przeciwnowotworowe antyoksydanty. Z kolei fasola nerkowata i lima mogą spowalniać produkcję insuliny u grup “A”, więc to samo działanie mogą mieć dla grupy “AB”.
WSKAZANE: fasolka navy, fasolka pinto, soczewica zielona, fasolka czerwona, fasola czerwona soi
OBOJĘTNE: fasolka biała, bób, fasola copper, fasola cannellini, fasola northern, fasolka szparagowa, fasolka pnąca, fasolka tamaryndy, fasola zielona, soczewica czerwona, soczewica amerykańska, strąki grochu, zielony groszek
NIEWSKAZANE: fasola azuki, fasola nerkowata, fasola aduke, fasola czarna, fasola garbanzo, fasola limańska, fasola fava
Zboża dla grupy krwi AB
Podobnie jak w poprzednich grupach krwi, również tu należy ograniczać spożycie pszenicy, ponieważ wewnętrzne jądro ziarna pszenicy jest za kwaśne dla grupy “AB”. Osoby mające problem w wagą ciała oraz z astmą powinny wykluczyć pszenicę ze swojego menu gdyż powoduje to nadmierną produkcję śluzu w organizmie. Powinno się również ograniczyć spożywanie kiełków i otrębów pszenicy. W codziennym menu powinny znaleźć się ziarna amarantu, które zawierają korzystne dla zdrowia lektyny przeciwdziałające nowotworowi okrężnicy.
WSKAZANE: owsianka, otręby owsa, otręby ryżowe, ryż dmuchany, żyto, orkisz, amarant
OBOJĘTNE: pasta ryżowa, płatki siedem zbóż, płatki sojowe, przetwory z pszenicy, jęczmień, granulat sojowy, farina, granola
NIEWSKAZANE: kasza, mąka kukurydziana, płatki kukurydziane, gryka
Pieczywo dla grupy krwi AB
Pieczywo to grupa produktów spożywczych dosyć przyjazna dla osób z grupą krwi “AB”, należy jednak ograniczać spożycie pszenicy i kukurydzy ponieważ zawierają one lektyny strukturą zbliżone do insuliny i mogą przez to przyczyniać się do obniżenia masy tkanek aktywnych i przyrostu tkanki tłuszczowej.
WSKAZANE: chleb esseński, chleb Ezekiela, chleb z brązowego ryżu, chleb z kiełków pszenicy, chleb z mąki sojowej, 100% chleb żytni, chrupki fin, pieczywo chrupkie WASA, wafle ryżowe, pieczywo z prosa, pieczywo chrupkie żytnie
OBOJĘTNE: bułki z otrębami owsa, bułki z otrębami pszenicy, bagietki pszeniczne, chleb bezglutenowy, chleb z mąki orkiszowej, chleb pszenny macowy, chleb wieloziarnisty, pieczywo z mąki durum, chleb wysokobiałkowy
NIEWSKAZANE: bułki kukurydziane
Makaron, ziarno dla grupy krwi AB
Znacznie korzystniejsza dla osób z grupą krwi “AB” jest dieta obfitująca w ryż niż w makaron. Zaleca się również spożywanie owsa i żyta zamiast kukurydzy i gryki oraz ograniczenie konsumpcji otrębów i kiełków pszenicy do jednego razu w tygodniu.
WSKAZANE: makarony z mąki z kiełków pszenicy, dziki ryż, makrony z mąki owsianej, makarony z mąki ryżowej, makarony z mąki żytniej, ryż basmati, ryż biały i brązowy
OBOJĘTNE: makaron ze szpinaku, mąka biała, couscous, mąka glutenowa, mąka graham, mąka pełnopszenna, mąka pszenna bulgur, mąka orkiszowa, mąka pszenna durum
NIEWSKAZANE: kasza gryczana, makaron z karczocha, mąka jęczmienna
Warzywa dla grupy krwi AB
Świeże warzywa to doskonałe źródło związków fitochemicznych jak i substancji naturalnych mających korzystny wpływ na zapobieganie nowotworów, chorób serca, które najczęściej dotykają osoby z grupą krwi “A” i “AB” z powodu słabszego układu odpornościowego. Warzywa powinny być spożywane kilka razy dziennie. Jedynie należy zwracać uwagę na panhemaglutininę zawartą w pomidorach, która ma niezbyt korzystny wpływ na wszystkie grupy krwi. Połączenie tofu z nabiałem lub niewielką ilością mięsa powinno stanowić regularną część diety osób z grupą krwi “AB”. Należy unikać tak jak w przypadku grupy “B” świeżej kukurydzy oraz wszystkich produktów na niej bazujących.
WSKAZANE: słodkie ziemniaki, botwinka, brokuły, buraki, gorczyca, kapusta bezgłowa, kalafior, kiełki lucerny, mniszek lekarski, ogórek, pietruszka, pasternak, por, seler
OBOJĘTNE: ziemniaki czerwone, białe, wszystkie dyniowate, trybuła ogrodowa, szparagi, szpinak, sałata rzymska, sałata lodowa, rzepa, por, pomidor, pieczarki, pędy bambusa, kotewka, oliwki zielone, greckie, hiszpańskie, marchew, cukinia, cykoria, brukiew, cebula, burak
NIEWSKAZANE: rzodkiewka, papryka, oliwki czarne, kukurydza żółta, biała, kiełki rzodkiewki, karczoch amerykański i jerozolimski, awokado
Owoce dla grupy krwi AB
Osoby z grupą krwi “AB” powinny spożywać więcej owoców alkalicznych takich jak winogrona, jagody, śliwki, które pomagają zrównoważyć działanie zbóż powodujących odczyn kwaśny tkanki mięśniowej. Należy unikać owoców tropikalnych takich jak guawa i mango, ale też pamiętać, że z kolei ananas rewelacyjnie pomaga w trawieniu. Niewskazane są pomarańcze ze względu na właściwości drażniące żołądek i wytrącanie z organizmu ważnych minerałów. Grejpfrut, mimo że jest również dosyć kwaśnym owocem wykazuje korzystne, zasadowe tendencje po trawieniu. Podobnie cytryny, które dodatkowo wypłukują śluz z organizmu są ważnym antyutleniaczem wskazanym w zapobieganiu tworzenia się nowotworu żołądka. Potas zawarty w niewskazanych bananach można pozyskiwać np. z fig, moreli i niektórych melonów.
WSKAZANE: ananas, agrest, figi suszone, cytryna, figi świeże, grejpfrut, wiśnia, malino jeżyna, wiśnia, śliwki, żurawina, winogron
OBOJĘTNE: śliwki suszone, truskawki, borówka, arbuz, brzoskwinie, daktyle, jabłka, maliny, jeżyny, limony, mandarynki, melony, morele, papaja, rodzynki, porzeczki, jagody bzu czarnego, nektarynki
NIEWSKAZANE: rabarbar, pomarańcze, mango, banany, granaty, gruszki, guawa, karamboli, orzechy kokosowe
Soki i napoje dla grupy krwi AB
Zaczynając dzień osoby z grupą krwi “AB”, podobnie jak te z grupą “A” powinny wypijać szklankę letniej wody z wyciśniętym sokiem z połowy cytryny by oczyścić organizm ze śluzu jaki zgromadził się podczas snu. Sok z cytryny jest również korzystny dla lepszego trawienia, podobnie jak sok z papai i grejpfruta. Oprócz cytryny bardzo wskazane są soki wysokozasadowe z ciemnej wiśni, winogron lub żurawiny.
WSKAZANE: sok z marchwi, sok z ciemnej wiśni, sok z papai, sok z selera, sok z winogron, sok z żurawiny, woda z cytryną
OBOJĘTNE: napój z suszonych śliwek, napój jabłkowy, sok ananasowy, grejpfrutowy, morelowy, jabłkowy, ogórkowy, soki warzywne z zalecanych warzyw
NIEWSKAZANE: sok pomarańczowy
Przyprawy dla grupy krwi AB
Zamiast soli kuchennej należy stosować kelp i sól morską, mają one niską zawartość sodu oraz pozytywnie wpływają na układ immunologiczny i serce, pomagają utrzymać stałą masę ciała. Miso wskazane dla grup krwi “AB” należy spożywać w postaci sosów lub delikatnych zup. Bardzo ważne jest by unikać octu i pieprzu, a zamiast nich stosować zamienniki w postaci cytryny, oleju i ziół. Warto również pamiętać w swoim menu o czosnku, który jest naturalnym antybiotykiem.
WSKAZANE: czosnek, miso, chrzan, pietruszka, curry
OBOJĘTNE: bazylia, agar, ziele angielskie, bergamotka, cukier brązowy i biały, wanilia, tymianek, szczypiorek, szafran, szałwia, syrop klonowy i z brązowego ryżu, syrop ryżowy, sos sojowy, sól, papryka, rozmaryn, ocet winny czerwony, ocet balsamiczny, jabłkowy, miód, mięta zielona, majeranek, liść laurowy, kolendra, koper, kurkuma, kmin rzymski, kardamon, goździki, gorczyca, gałka muszkatołowa, czekolada
Herbaty ziołowe dla grupy krwi AB
Herbaty ziołowe mają zbawienny wpływ na układ immunologiczny, naczyniowo sercowy oraz chronią przed nowotworami. Łopian, lucerna, echinacea, zielona herbata oraz rumianek wzmacniają odporność organizmu, natomiast głóg i korzeń lukrecji mają pozytywne działanie na serce i naczynia.
WSKAZANE: łopian, głóg, echinacea, owoc dzikiej róży, imbir, rumianek, liście truskawek, lucerna, żeń-szeń, zielona herbata
OBOJĘTNE: werbena pospolita, waleriana, szczaw, tymianek, pietruszka, szałwia, morwa, mniszek lekarski, mięta zielona, mięta pieprzowa, liście malin, krwawnik pospolity, kora białego dębu, kocimiętka, gwiazdnica pospolita, gorzknik pospolity, dziurawiec, brzoza, bez aptekarski
NIEWSKAZANE: chmiel, aloes, dziewanna, czerwona koniczyna, goryczka, kozieradka, rabarbar, lipa, tasznik pospolity, znamiona kukurydzy
Inne dodatki dla grupy krwi AB
Grupa krwi “AB” jest szczególnie podatna na występowanie nowotworu żołądka dlatego należy całkowicie wyeliminować z menu przyprawy marynowane przede wszystkim ketchup który zawiera ocet.
OBOJĘTNE: dżemy i galaretki z zalecanych owoców, majonez, musztarda, niskotłuszczowe sosy do sałatek
NIEWSKAZANE: kwaśne marynaty, katchup, marynaty koszerne, marynaty z koprem, marynaty słodkie
Używki dla grupy krwi AB
Dla osób z grupą krwi “AB” szczególnie wskazane jest czerwone wino, które ma korzystny wpływ na układ sercowo naczyniowy. Szklanka czerwonego wina dziennie zmniejsza ryzyko występowania chorób serca. Kawa ma te same enzymy, które zawiera soja, dodatkowo filiżanka lub dwie dziennie kawy podwyższa poziom kwasu żołądkowego. Dla uzyskania optymalnych korzyści można pić zamiennie kawe i zieloną herbatą.
WSKAZANE: kawa bezkofeinowa, kawa, zielona herbata
NIEWSKAZANE: napoje gazowe, coca-cola, czarna herbata bezkofeinowa, czarna herbata regularna, likiery destylowane
Dodatki dietetyczne, zioła i witaminy dla grupy krwi “AB”
Grupa krwi “AB” potrzebuje tylko niektórych dodatków suplementacyjnych. Dieta grupy krwi “AB” bogata jest w witaminy A, B12, B3, E i dostarcza składniki chroniące przed nowotworem i chorobami serca. Grupa ta potrzebuje uzupełniania witamin wzmacniających układ immunologiczny i sercowo-naczyniowy o działaniu antyoksydacyjnym i przeciwdziałającym stresowi.
Witamina C
Z powodu niższego poziomu kwasu żołądkowego, osoby z grupą krwi “AB” są bardziej podatne na występowanie nowotworu żołądka. Witamina C jako antyoksydant blokuje takie reakcje, jednak pamiętać należy by dawki tego składnika nie były wyższe niż 1000 mg ponieważ to może z kolei przyczyniać się do podrażniania żołądka.
Zalecana żywność dla osób z grupą krwi “AB” bogata w witaminę C:
- brokuły
- ananasy
- grejpfruty
- wiśnie
- cytryny
- jagody
Cynk (ostrożnie)
Podobnie jak w grupie krwi “A” i tu niewielkie dawki cynku pomagają chronić dzieci przed infekcjami, oraz szczególnie często występującymi infekcjami uszu. Należy jednak być ostrożnym przy suplementacji ponieważ, o ile małe dawki podawane okresowo wzmacniają odporność, o tyle długoterminowe stosowanie wyższych dawek może ją obniżyć oraz zburzyć absorpcję innych minerałów.
Zalecane pożywienie dla osób z grupą krwi “A” bogate w cynk:
- rośliny strączkowe
- jaja
zalecane mięsa, szczególnie ciemne mięso indyka