Dieta dla grupy krwi B

DIETA GRUPY KRWI “B”

Mięso dla grupy krwi B

Białko zwierzęce jest zasadniczo dobrze trawione przez osoby mające grupę krwi “B”, należy jednak szczególnie uważać na kurczaki, gdyż w ich tkankach mięśniowych i narządowych znajduje się nietolerowana lektyna.

WSKAZANE: królik, jagnina, dziczyzna, baranina
OBOJĘTNE: bażant, cielęcina, indyk, mięso bawołu, wołowina, wątroba
NIEWSKAZANE: gęś, kurczaki, kaczki, bekon, kuropatwy, serca, przepiórki, szynka, wieprzowina

Ryby dla grupy krwi B

Ryby zawierają składniki odżywcze, które pomagają budować tkanki aktywne, są doskonałym nośnikiem białka, źródłem kwasów tłuszczowych omega, które wspomagają układ immunologiczny  oraz kontrolują wytwarzanie czynników wzrostu komórkowego. Ryby są świetnym źródłem kwasu DHA, który jest niezbędny do prawidłowego funkcjonowania nerwów i wzrostu tkanek. Doskonałe dla grupy “B” są białe ryby jak flądra, sola i halibut. Ich mięso jest niezwykle bogate w proteiny o wysokiej jakości. Unikać należy natomiast skorupiaków tj. kraby, homary, krewetki, ponieważ zawierają one niekorzystne dla grupy “B” lektyny.

WSKAZANE: sardynka, pstrąg morski, aloza, ryna, halibut, troć, okoń oceaniczny, dorsz, flądra, jesiotr, łosoś, kawior, makrela, szczupak
OBOJĘTNE: żaglica, włócznik, tuńczyk biały, śledzie, sum, stynka, rekin, pstrąg tęczowy, karp, kałamarnica, sieja, lucjan, okoń, okoń srebrny, płytecznik, przegrzybek
NIEWSKAZANE: węgorz, ślimak, barakudy, homar, ostrygi, ośmiornice, krab, rak, łosoś wędzony, małże, okoń morski, skrzydelnik

Nabiał dla grupy krwi B

Podstawowy cukier w antygenie grupy B to D-galaktozamina, a taki sam cukier występuje w mleku dlatego, grupa krwi “B” jako jedyna w pełni może korzystać z szerokiej gamy produktów mlecznych. Nabiał wykorzystywany jest głównie do budowania tkanek aktywnych oraz do poprawy metabolizmu. Dobrym źródłem DHA są jaja i są one źródłem wartościowego białka, które uczestniczy w budowaniu tkanek aktywnych.

WSKAZANE: chude lub 2% mleko, jogurt, mleko kozie, serek wiejski, ser owczy, ser mozzarella, ser feta, jogurt mrożony, kefir, jogurt z owocami, mleko owcze
OBOJĘTNE: serwatka, masło, maślanka, ser parmezan, ser gruyere, ser jarslberg, ser montereyjack, ser Munster, ser provolone, ser sojowy, ser szwajcarski, ser gouda, ser emmentaler, ser Edam, ser colby, ser cheddar, ser camembert, ser brie, ser biały, mleko sojowe, pełne mleko
NIEWSKAZANE: ser string, ser blue, lody, ser amerykański

Tłuszcze i oleje dla grupy krwi B

Najlepsze z tłuszczy są tłuszcze jednonienasycone, oliwa z oliwek, oraz oleje bogate w kwasy tłuszczowe omega. Osobom, u których sprawniej przebiega proces trawienia tłuszczów zaleca się stosowanie oleju z orzechów włoskich i nasion czarnej porzeczki. Oliwa z oliwek wspomaga właściwe trawienie i wydalanie. Olej sezamowy, kukurydziany i słonecznikowy zawierają osłabiające przewód pokarmowy lektyny, dlatego należy ich unikać w diecie.

WSKAZANE: oliwa z oliwek
OBOJĘTNE: olej z wątroby dorsza, olej z siemienia lnianego
NIEWSKAZANE: olej słonecznikowy, kukurydziany, sezamowy, rzepakowy, z orzeszków ziemnych, bawełniany

Orzechy i pestki dla grupy krwi B

Orzechy i pestki są doskonałym źródłem białka. Orzechy czarne przyczyniają się do obniżenia stężenia poliamid oraz hamują aktywność enzymu dekarboksylazy. Niektóre nasiona i orzechy jak na przykład orzeszki ziemne, nasiona słonecznika i sezamu zawierają lektyny, które zaburzają produkcję insuliny u osób z grupą krwi “B”.

Większość orzechów i pestek nie jest wskazana dla grupy  “B”.
OBOJĘTNE: orzeszki pekan, orzech włoski, orzeszki liczi, orzech brazylijski, migdały, masło migdałowe, kasztan jadalny, makadamia
NIEWSKAZANE: masło słonecznikowe, masło sezamowe, orzechowe, orzech filbert, orzechy nerkowca, nasiona pinii, orzechy pistacjowe, mak, pestki dyni, sezam, pestki słonecznika.

Rośliny strączkowe dla grupy krwi B

Soczewice, groszek czarne oczko, fasola pinto i ciecierzyca zawierają lektyny, które zaburzają proces produkcji insuliny. Mimo, że białka roślinne z pozostałych gatunków fasoli i nasion strączkowych doskonale służą osobom z grupą krwi “B”, sugeruje się, by białka wydobywać raczej z ryb oraz produktów mlecznych, niż z roślin.

WSKAZANE: fasolka nerkowata, fasolka navy, fasolka limańska
OBOJĘTNE: groszek zielony, groszek w strąkach, fasola zielona, fasola tamaryndy, fasolka szparagowa, fasola sojowa, fasola pnąca, fasola northern, fasola czerwona, fasola copper, fasola cenellini, bób, fasola biała
NIEWSKAZANE: soczewica zielona, soczewica czerwona, soczewica amerykańska, fasola pinto, groszek czarne oczko, fasola czarna, fasola azuki, fasola aduke, ciecierzyca

Zboża dla grupy krwi B

Osoby z grupą krwi “B” nie tolerują pszenicy ponieważ zawiera ona lektyny, które dołączają się do receptorów insuliny w komórkach tłuszczowych. Skutkuje to zmniejszeniem wydolności insulinowej i małą stymulacją spalania tłuszczu. Zaleca się grupom “B”, by unikały również żyta, gdyż zawiera ono lektyny osiadające w układzie krwionośnym, a to powoduje choroby krwi i przyczynia się do zawałów serca. Głównym czynnikiem tycia u osób z grupą krwi “B” są kukurydza i gryka. Bardziej niż jakikolwiek inny składnik diety przyczyniają się one do spowalniania metabolizmu, do nieprawidłowości insulinowej oraz zatrzymują płyny w organizmie.

WSKAZANE: ryż dmuchany, orkisz, proso, otręby ryżowe, otręby owsa, owsianka
OBOJĘTNE: pasta ryżowa, granola, farina
NIEWSKAZANE: żyto, płatki siedem zbóż, płatki kukurydziane, amarant, gryka, jęczmień, kamut, kasza, mąka kukurydziana, otręby pszenne

Pieczywo dla grupy krwi B

Zalecenia dotyczące pieczywa są wzorowane na tych odnoszących się do zbóż. Należy więc unikać produktów pszenicznych, kukurydzianych, żyta i gryki. Bardzo odżywczy jest chleb esseński lub Ezekiela, które wytwarza się z kiełkującej pszenicy.

WSKAZANE: pieczywo chrupkie WASA, chleb Ezekiela, chleb esseński, chleb z brązowego ryżu, wafle ryżowe
OBOJĘTNE: bułki z otrębami owsa, chleb bezglutenowy, chleb orkiszowy, chleb z mąki sojowej, chleb wysokobiałkowy niepszeniczny
NIEWSKAZANE: chleb pełnopszenny, obwarzanki, pieczywo z mąki durum, chrupki żytnie, 100% chleb żytni, bułki kukurydziane, chleb z otrąb pszennych, chleb wieloziarnisty

Makarony i ziarna dla grupy krwi B

Makarony i zboża wskazane dla osób z grupą krwi “B” bazują na liście przetworów zbożowych i pieczywie zalecanych tej grupie.

WSKAZANE: mąka ryżowa, mąka z owsa
OBOJĘTNE: ryż brązowy, ryż biały, ryż basmati, makaron grysikowy, makaron szpinakowy, mąka biała, mąka graham, mąka orkiszowa
NIEWSKAZANE: mąka żytnie, mąka glutenowa, mąka pszenna, mąka jęczmienna, dziki ryż, gryka, kasza, makaron z karczocha, mąka couscous

Warzywa dla grupy krwi B

W tej grupie jest niewiele produktów, których należy bezwzględnie unikać. Pomidory to warzywa, które zawierają lektyny mogące aglutynować każdą z grup krwi. Wpływają najmocniej na grupy krwi “A” i “B” powodując silne reakcje objawiające się zaburzeniami wyściółki żołądka. Szkodliwie działające na grupą “B”  lektyny znajdują się również w kukurydzy. Zakłócają one proces produkcji insuliny oraz procesy metabolizmu. Oliwki to kolejny składnik diety, który jest niewskazany dla grupy “B”. Zawierają one zarodki pleśni, które mogą prowadzić do alergii. Poza tym, dla grupy “B” istnieje wiele wysoce wskazanych i pożywnych warzyw. Bardzo istotne jest spożywanie obfitych ilości liści zielonych warzyw, ponieważ zawierają magnez, który jest czynnikiem antywirusowym. W przeciwieństwie do pozostałych grup krwi, osoby z grupą krwi “B” mogą do woli jeść ziemniaki, kapustę i pieczarki. W pasternaku zawarte są polisacharydy pobudzające układ immunologiczny, a karczoch świetnie wpływa na pęcherzyk żółciowy i wątrobę.

WSKAZANE: papryka zielona, żółta i czerwona, słodkie ziemniaki, pasternak, pietruszka, marchew, kalafior, kapusta czerwona, chińska, biała, gorczyca, fasola Limańska, buraki, bakłażan, botwinka, brokuły
OBOJĘTNE: ziemniaki białe i czerwone, wszystkie dyniowate, rukiew wodna, Trybuła ogrodowa, szpinak, szparagi, szalotka, seler, sałata rzymska, lodowa, rzepa, por, pędy bambusa, pieczarki, kotewka, mniszek, ogórek, koper włoski, koper, kiełki lucerny, kapusta pekińska, kalarepa, japońska rzodkiew, imbir, groszek cukrowy, grzyby, glony morskie,cykoria, dymka, cukinia, czosnek, cebula, chrzan, boćwina, brukiew
NIEWSKAZANE: tofu, rzodkiewka, oliwki hiszpańskie, czarne, greckie, pomidory, kukurydza biała i żółta, kiełki rzodkiewki, awokado, dynia, karczoch amerykański i jerozolimski

Owoce dla grupy krwi B

Obecność dużej ilości owoców w diecie sprzyja zmniejszaniu nadwagi poprzez ograniczenie skutków działania insuliny, oraz zmniejszenia wody pozakomórkowej na korzyść wewnątrzkomórkowej. Osoby z grupą krwi “B” są szczególnie podatne na wzdęcia, zwłaszcza kiedy nie jadają mięsa i produktów mlecznych. Dlatego powinny spożywać duże ilości ananasów, ponieważ znajdujący się w nich enzym – bromelaina, ułatwia trawienie pożywienia. Arbuz i grejpfrut to owoce, które z powodzeniem mogą zastąpić w menu pomidora, podobnie jak on dostarczają przeciwutleniającego likopenu. W przewodzie pokarmowym grup “B” znajduje się prawidłowy poziom kwasowo zasadowy toteż nie ma tu przeciwskazań do spożywania owoców, które są zbyt kwaśne dla pozostałych grup.

WSKAZANE: winogrona, żurawina, banan, ananas, czarne winogrona, papaja, jeżyna, śliwki ciemne, zielone i czerwone
OBOJĘTNE: gruszka, guawa, arbuz, agrest, brzoskwinia, borówka amerykańska, daktyle, cytryna, figi świeże i suszone, grejpfrut, gruszka, guawa, jabłka, jagody bzu czarnego, kiwi, jeżyna, maliny, limony, malino-jeżyna, mango, mandarynka, melony, morele, nektarynki, pomarańcze, rodzynki, wiśnie, suszone śliwki, truskawki, porzeczki czarne i czerwone
NIEWSKAZANE: rabarbar, granat, orzechy kokosowe, opuncja, karamboli

Napoje i soki dla grupy krwi B

Znaczna większość soków warzywnych i owocowych może być spożywana przez osoby z grupą krwi “B”, zwłaszcza że pomagają one wzmacniać układ odpornościowy i nerwowy.

WSKAZANE: sok z papai, winogron, żurawiny, ananasa, kapusty
OBOJĘTNE: soki z suszonych śliwek, soki warzywne, sok selerowy, pomarańczowy, napój ogórkowy, jabłkowy, sok z ciemnej wiśni, sok marchewkowy, morelowy, grejpfrutowy
NIEWSKAZANE: sok pomidorowy

Przyprawy dla grupy krwi B

Szczególnie wskazane dla grupy krwi “B” są ostre przyprawy jak chrzan, imbir, pieprz Cayenne i curry. Wyjątkiem jest czarny pieprz zawierający niekorzystne lektyny. Z kolei słodkie przyprawy powodują zaburzenia żołądka, dlatego należy unikać słodu jęczmiennego, cynamonu, skrobi kukurydzianej i syropu kukurydzianego. Wyjątkowo w sposób obojętny z przewodem pokarmowym reagują biały i brązowy cukier, miód i melasa. W umiarkowanych ilościach można jeść też czekoladę oraz inne cukry.

WSKAZANE: pietruszka, pieprz, chrzan, imbir, curry
OBOJĘTNE: bazylia, bergamotka, ziele angielskie, agar, anyżek, cukier biały i brązowy, czekolada, cząber, estragon, czosnek, gałka muszkatołowa, gorczyca, goździki, kapary, kardamon, kelp, kminek zwyczajny, kmin rzymski, kolendra, koper, kurkuma, liść laurowy, majeranek, melasa, mięta, mięta pieprzowa, zielona, miód, ocet balsamiczny, biały, jabłkowy, winny czerwony, oregano, papryka, pieprz czerwony, ziarnisty, rodymenia, rozmaryn lekarski, sos sojowy, sól, syrop z brązowego ryżu, syrop klonowy, syrop ryżowy, wanilia, tymianek, trybula ogrodowa, szczypiorek, szafran, szałwia
NIEWSKAZANE: czarny pieprz, żelatyna, tapioki, syrop kukurydziany, słód jęczmienny, cynamon, esencja migdałowa, korzennik lekarski, skrobia kukurydziana, pieprz biały

Herbaty ziołowe dla grupy krwi B

Większość herbatek ziołowych ma korzystne działanie na organizm osób z grupą krwi “B”. Imbir rozgrzewa, mięta pieprzowa przeciwdziała dolegliwościom układu pokarmowego, żeń-szeń ma pozytywny wpływ na układ nerwowy, ale z racji tego, że działa on stymulująco powinien być pity rano. Lukrecja ma właściwości antywirusowe, redukuje podatność grup “B” na choroby autoimmunologiczne, reguluje poziom cukru we krwi, oraz jest pomocna dla ludzi cierpiących na syndrom chronicznego zmęczenia.

WSKAZANE: żeń-szeń, imbir, lukrecja, liście malin, mięta pieprzowa, owoce dzikiej róży, szałwia, pietruszka
OBOJĘTNE: zielona herbata, werbena, waleriana, bez aptekarski, brzoza brodawkowata, dziurawiec, echinacea, kocimiętka, kora białego dębu, gwiazdnica pospolita, krwawnik pospolity, liście truskawek, lucerna, łopian, mięta zielona, mniszek, morwa, rumianek, szczaw, tymianek
NIEWSKAZANE: kukurydza, tasznik pospolity, aloes, chmiel, rabarbar, podbiał, lipa, kozieratka pospolita, goryczka, koniczyna czerwona, dziewanna

Inne dodatki dla grupy krwi B

W grupie dodatków nie ma szczególnie wskazanych produktów, które korzystnie wpływałyby na organizm. Zaleca się raczej by ograniczać spożywanie produktów nie przynoszących realnych korzyści.

OBOJĘTNE: sosy do sałatek, musztarda, dżem i galaretki z zalecanych owoców, marynaty koszerne, marynaty kwaśne i słodkie, majonez, mus jabłkowy
NIEWSKAZANE: ketchup

Używki dla grupy krwi B

Kawa, wino i herbata nie są szkodliwe, jednak zaleca się ich umiarkowane spożycie na korzyść zielonej herbaty, soku i wody.

WSKAZANE: zielona herbata
OBOJĘTNE: piwo, kawa bezkofeinowa, kawa z kofeiną, białe wino, czarna herbata bezkofeinowa, czarna herbata, czerwone wino
NIEWSKAZANE: woda sodowa, coca-cola, napoje gazowane, likiery destylowane

Dodatki dietetyczne, zioła i witaminy dla grupy krwi B

Osoby z grupą krwi “B” mają dosyć urozmaiconą i zrównoważoną dietę, zawierającą większość niezbędnych witamin i składników mineralnych; jest ona również wystarczająco bogata w witaminę A, C, E i B, wapń i żelazo, więc nie ma potrzeby uzupełniania tych minerałów i witamin.

Magnez
Magnez kieruje efektywniejszym metabolizowaniem węglowodanów, jest katalizatorem maszynerii metabolicznej grup “B”. Mimo, że organizm skutecznie przyswaja wapń, prawdopodobne jest ryzyko wystąpienia obniżonej odporności, zmęczenia, depresji i zaburzeń układu nerwowego. W takiej sytuacji wskazana jest suplementacja uzupełniająca magnez.
Zalecane pożywienie dla osób z grupą krwi “B” bogate w magnez:

  • rośliny strączkowe
  • wszystkie zielone warzywa
  • zboża

Lukrecja
Roślina ta pomaga leczyć wrzody żołądka, syndrom chronicznego zmęczenia, wykazuje antywirusowe właściwości przeciwko opryszczce oraz zwalcza hipoglikemię czyli stan, kiedy poziom cukru we krwi spada po posiłkach. Osobom mającym grupę krwi “B”, które cierpią na hipoglikemię, zaleca się wypijanie po każdym posiłku herbatki z lukrecji.

Lecytyna
Lecytyna pozwala antygenom B komórek nabłonkowych na szybsze poruszanie się i skuteczniejszą ochronę układu immunologicznego. Dodatkowo wzmacnia krew. Jako, że soja nie posiada tak skoncentrowanego działania, grupy “B” powinny szukać jej w granulkach lecytyny.

Uzupełnieniem każdej diety jest preparat Vital B, który dostarcza witamin, minerałów, których nie jesteśmy w stanie w odpowiedniej ilości pozyskać z pożywiania z racji złego trawienia czy przyswajania niektórych grup produktów…