Dieta zgodna z grupą krwi B

W wyniku mutacji genowych w Azji, której powodem była zmiana klimatu, ujawniła się grupa krwi B.

Wędrówki ludów rozprzestrzeniły tą grupą krwi na innych terenach. Ówczesne ludy opierały się na hodowli stad zwierząt, zatem dieta opierała się na mięsie i przetworach mlecznych.

Ci przez trudność warunków klimatycznych, wykształcili silny układ immunologiczny.
Dlatego przedstawiciele grupy krwi B mogą właściwie jeść wszystko. Jest to jedyna grupa krwi, która w pełni tolerują mleko.

Ujemną stroną układu pokarmowego osób z grupą krwi B jest podatność na wirusowe infekcje, cukrzycę czy choroby nerek. Jeśli chodzi o mięso nie ma przeciwwskazań. Jednak istnieje jedno zalecenie – uniknie kurczaka, który zawiera nietolerowaną lektynę. Bez problemu można w jego miejsce wsadzić indyka. Dobrym źródłem białka będą też ryby.

Nabiał to podstawa diety

Dzisiejsi reprezentanci grupy B mogą bez limitów spożywać produkty mleczne. Jedyne przeciwwskazania jakie istnieją to – unikanie amerykańskiego sera, lodów oraz serów typu blue.

Przedstawicielom grupy krwi B z pośród tłuszczy poleca się oliwę z oliwek -wspomoże układ trawienny. Warto wiedzieć, że lektyny w oleju słonecznikowym i sezamowym mogą osłabić układ pokarmowy grupy krwi B.

Ponadto warto unikać m.in. masła sezamowego, orzechowego, orzechów nerkowca, pistacji, pestek słonecznika oraz sezamu. Jeśli chodzi o zboża to osoby z grupą krwi B powinny unikać szczególnie pszenicy. Może  prowadzić do zmniejszenia wydolności insulinowej. To samo dotyczy pieczywa z pszenicą.

W przypadku warzyw jedynie kilka wybranych gatunków jest niewskazanych dla grupy B.
Głównie chodzi tutaj o pomidory, która mają w swoim składzie niekorzystne dla organizmu lektyny – zaburzają wyściółkę żołądka. Zakłócenia metabolizmu powoduje też kukurydza.
Osobom z grupą krwi B poleca się warzywa zielone, mają właściwości antywirusowe i  magnez np. brokuły, kapusta, kalafior.

Ze względu na pochodzenie tej grupy krwi zaleca się w szczególności przyprawy ostre – poza pieprzem.

Cukier powinien być dawkowany ostrożnie, dlatego zaleca się wyeliminowanie ketchupu, gdyż jest na bazie pomidory i zawiera cukier. Najbardziej wskazane przyprawy to m.in. curry, chrzan, imbir. Zaś niewskazane: cynamon oraz pieprz.