Zachwianie równowagi kwasowo-zasadowej w organizmie prowadzi do poważnych zaburzeń zdrowotnych. Jak zneutralizować kwasy i powstrzymać zakwaszenie organizmu ? Oto kilka rad związanych ze zdrowym odżywianiem. Najważniejsze to pić od 2 do 4 litrów wody dziennie.
Nie każda woda jednak pomoże nam w tym. Konieczna jest czysta woda o wysokiej jakości z odczynem zasadowym (woda alkaliczna – filtr). Następnie należy czuwać nad proporcją spożywania produktów zakwaszających i alkalizujących. Najlepszy stosunek między nimi to 80% alkalizujacych na 20% zakwaszających. Warto także stosować dietę zgodną z grupą krwi (diety zgodne z grupą krwi).
Ponadto:
– ograniczyć spożywanie soli kuchennej,
– wyeliminować alkohol, nikotynę i kofeinę,
– unikać stresu i napięć,
– kontrolować trening fizyczny- zbyt intensywny i źle dobrany może powodować niedotlenienie, co jest jednym z czynników prowadzących do Kwasicy,
– przebywać często na świeżym powietrzu,
– stosować suplementy diety, które pomagają w oczyszczaniu organizmu,
– wzbogacić dietę o produkty alkalizujące np. buraki, ziemniaki, marchew, pomidory, sałata, ogórki, kapusta, cebula, dynia, czarne porzeczki, cytryny, wiśnie, śliwki, gruszki, truskawki, jabłka,
– wystrzegać się produktów zakwaszających np. mięso (prócz drobiu), jaja, ser żółty i biały, jasny ryż, makaron, cukier, czekolada, oleje, słodzone soki, kawa, czarna herbata i alkohol.