Gorczyca jest rośliną pochodzącą z terenów Europy oraz Azji. Wszystkie odmiany gorczyc, różnią się jedynie barwą, wielkością, jak i właściwościami nasion. Łodyga górą rozgałęziona i zakończona baldachem żółtych kwiatów, wzrost od 30-60 cm. Dorasta do 80 cm wysokości, bujnie rośnie na ciężkich glebach gliniasto-piaszczystych. Liście dolne lirowate, szorstkie i owłosione, wyżej położone podłużne. Kwiaty żółte, zebrane w baldachy. Owocem jest łuszczynka z kulistymi nasionkami, u gorczycy białej nasionka kremowe, o średnicy od 1,5-2,5 mm, u gorczycy czarnej nasionka czarne i nieco mniejsze. Należy do rodziny krzyżowych. Dorasta do 80 cm wysokości, bujnie rośnie na ciężkich glebach gliniasto-piaszczystych. Nasiona gorczycy białej – na początku smak słodkawo-mdły później lekko palący.
Surowiec: nasiona
Występowanie: uprawy
Zbiór w okresie: 07-01 – 08-30
Zawiera: sole mineralne, olej, białko
Działanie: powlekające
Używane w leczeniu:
- zaparcia,
- obrzęki,
- zaburzenia trawienia,
- angina
Przeciwwskazania: Nie stosować podczas podrażnienia przewodu pokarmowego.