Tyrozyna – związek chemiczny wchodzący w skład 20 podstawowych aminokwasów białkowych. Z języka greckiego tyros to ser. Tyrozyna jest prekursorem ważnych hormonów, a także wewnątrzkomórkowym przekaźnikiem. Jest niezbędna przy prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy i przysadki mózgowej.
NIE STOSOWAĆ przy
- Alergiach (białka pokarmowe: jaja, mleko, mąka)
- Niedożywieniu
- Migrenach
Należy skonsultować się z lekarzem.
Źródła naturalne:
- migdały
- twarożek
- fasola
- sery
- orzeszki ziemne
- nasiona dyni i sezamu
- śledzie marynowane
- odtłuszczone mleko
- awokdao
- banany.
Zaleca się przy:
- dużym wysiłku fizyczny
- wspomaga proces odchudzania
- bezsenność
Tyrozyna a ciąża:
- Bez zaleceń lekarza nie należy zażywać dodatkowych aminokwasów.
Tyrozyna a karmienie piersią:
- Bez zaleceń lekarza nie należy zażywać dodatkowych aminokwasów.
Tyrozyna a wiek
- Bez zaleceń lekarza nie zażywać powyżej 55 roku życia.
Skutki uboczne i objawy przedawkowania:
- Migreny
- Wahania ciśnienia
Bezpieczne dawki znajdziesz w naturalnych suplementach i kosmetykach: