Tyrozyna

 

Tyrozyna – związek chemiczny wchodzący w skład 20 podstawowych aminokwasów białkowych. Z języka greckiego tyros to ser. Tyrozyna jest prekursorem ważnych hormonów, a także wewnątrzkomórkowym przekaźnikiem. Jest niezbędna przy prawidłowym funkcjonowaniu tarczycy i przysadki mózgowej.

NIE STOSOWAĆ przy

  • Alergiach (białka pokarmowe: jaja, mleko, mąka)
  • Niedożywieniu
  • Migrenach

Należy skonsultować się z lekarzem.

Źródła naturalne:

  • migdały
  • twarożek
  • fasola
  • sery
  • orzeszki ziemne
  • nasiona dyni i sezamu
  • śledzie marynowane
  • odtłuszczone mleko
  • awokdao
  • banany.

Zaleca się przy:

  • dużym wysiłku fizyczny
  • wspomaga proces odchudzania
  • bezsenność

Tyrozyna a ciąża:

  • Bez zaleceń lekarza nie należy zażywać dodatkowych aminokwasów.

Tyrozyna a karmienie piersią:

  • Bez zaleceń lekarza nie należy zażywać dodatkowych aminokwasów.

Tyrozyna a wiek

  • Bez zaleceń lekarza nie zażywać powyżej 55 roku życia.

Skutki uboczne i objawy przedawkowania:

  • Migreny
  • Wahania ciśnienia

Bezpieczne dawki znajdziesz w naturalnych suplementach i kosmetykach: