Ciekawostki na temat odżywiania

Poniżej przedstawiamy kilka ciekawostek dotyczących odżywiania. Z pewnością niektóre znasz ale niektóre Cię zaskoczą 🙂 Jeśli znasz jakieś ciekawostki, których tu nie ma to podziel się nimi w komentarzu – Dziękujemy!

  • witamina B1 pomaga złagodzić objawy choroby morskiej i lokomocyjnej
  • 18 połówek orzecha jest wstanie pokryć dzienne zapotrzebowanie na witamina F
  • dzieci potrzebują 1,5-2 razy więcej białka na kg masy ciała niż dorośli, a niemowlęta nawet 3 razy więcej
  • u 80% kobiet występuje niedobór wapnia
  • jeden papieros niszczy 25-200 mg witaminy C
  • mleko zawierające syntetyczna witaminę D może spowodować zmniejszenie ilości magnezu w organizmie
  • cebula, czosnek, rzodkiewka i por zawierają allicynę, naturalny związek o cechach antybiotyku, który niszczy drobnoustroje, nie zaburzając mikroflory jelit
  • dieta niskobiałkowa zwiększa zapotrzebowanie na witaminę B6
  • częste spożywanie produktów ze wspomagaczami jak sztuczne barwniki , dodatki smakowe, zagęszczacze i inne może osłabić prace układu odpornościowego
  • kobiety przyjmujące antykoncepcję doustnie często maja niedobór witamin takich jak witaminę B6, B12, C oraz kwasu foliowego
  • częste picie alkoholu może zubożyć zasoby organizmu w witaminę B1, B6 oraz kwasu foliowego
  • u mieszkańców dużych zadymionych miast notuje się zubożenie w witaminę D z powodu gorszego dostępu słońca
  • surowe orzeszki ziemne zawierają enzym upośledzający trawienie białek
  • pakowany w celofan makaron może utracić część składników odżywczych
  • środki zmiękczające wodę mogą negatywnie wpłynąć na wchłanianie soli mineralnych
  • główne składniki margaryny (uwodornione kwasy tłuszczowe) są gorsze niż nasycone kwasy tłuszczowe w maśle
  • borówki amerykańskie, jeżyny i czerwoną kapustę powinno się spożywać w formie ugotowanej
  • czas życia palaczy jest o ok. 8 lat krótszy niż osób nie palących natomiast coraz częściej ta różnica dochodzi nawet do 18 lat
  • czarna kawa może przyczynić się do raka przełyku
  • obecna w kawie i herbacie tanina podejrzewana jest o aktywność kancerogenną (rakotwórczą)
  • białko znajdujące się w mleku neutralizuję taninę z kawy czy herbaty czyniąc ja nieprzyswajalną dla organizmu
  • osoby pijące więcej niż 4 szklanki wody dziennie rzadziej chorują na raka jelita grubego
  • odpowiedni poziom selenu może się przyczynić do wolniejszego rozwoju wirusa HIV
  • codzienna suplementacja witaminy C może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaćmy
  • wegetarianie, którzy spożywają 5 razy w tygodniu orzechy rzadziej chorują na serce niż inni
  • aminokwas adenina może być pomocny przy leczeniu zaburzeń erekcji
  • osoby po dwudziestym roku życia trąca zdolność enzymatyczną do rozkładu mleka, dlatego wiele z nich skarży się na wzdęcia lub niestrawność po jego spożyciu
  • osoby spożywające napoje dietetyczne spożywają o 11% więcej tłuszczu żeby zrekompensować utratę „słodkich” kalorii
  • marchew przeciwdziała tworzeniu się blaszek miażdżycowych w tętnicach i zapobiega zawałom serca u osób z miażdżycą naczyń wieńcowych
  • oglądanie telewizji przez dwie godziny dziennie zwiększa ryzyko otyłości o 23%

Add Comment