Poniżej przedstawiamy kilka ciekawostek dotyczących odżywiania. Z pewnością niektóre znasz ale niektóre Cię zaskoczą 🙂 Jeśli znasz jakieś ciekawostki, których tu nie ma to podziel się nimi w komentarzu – Dziękujemy!
- witamina B1 pomaga złagodzić objawy choroby morskiej i lokomocyjnej
- 18 połówek orzecha jest wstanie pokryć dzienne zapotrzebowanie na witamina F
- dzieci potrzebują 1,5-2 razy więcej białka na kg masy ciała niż dorośli, a niemowlęta nawet 3 razy więcej
- u 80% kobiet występuje niedobór wapnia
- jeden papieros niszczy 25-200 mg witaminy C
- mleko zawierające syntetyczna witaminę D może spowodować zmniejszenie ilości magnezu w organizmie
- cebula, czosnek, rzodkiewka i por zawierają allicynę, naturalny związek o cechach antybiotyku, który niszczy drobnoustroje, nie zaburzając mikroflory jelit
- dieta niskobiałkowa zwiększa zapotrzebowanie na witaminę B6
- częste spożywanie produktów ze wspomagaczami jak sztuczne barwniki , dodatki smakowe, zagęszczacze i inne może osłabić prace układu odpornościowego
- kobiety przyjmujące antykoncepcję doustnie często maja niedobór witamin takich jak witaminę B6, B12, C oraz kwasu foliowego
- częste picie alkoholu może zubożyć zasoby organizmu w witaminę B1, B6 oraz kwasu foliowego
- u mieszkańców dużych zadymionych miast notuje się zubożenie w witaminę D z powodu gorszego dostępu słońca
- surowe orzeszki ziemne zawierają enzym upośledzający trawienie białek
- pakowany w celofan makaron może utracić część składników odżywczych
- środki zmiękczające wodę mogą negatywnie wpłynąć na wchłanianie soli mineralnych
- główne składniki margaryny (uwodornione kwasy tłuszczowe) są gorsze niż nasycone kwasy tłuszczowe w maśle
- borówki amerykańskie, jeżyny i czerwoną kapustę powinno się spożywać w formie ugotowanej
- czas życia palaczy jest o ok. 8 lat krótszy niż osób nie palących natomiast coraz częściej ta różnica dochodzi nawet do 18 lat
- czarna kawa może przyczynić się do raka przełyku
- obecna w kawie i herbacie tanina podejrzewana jest o aktywność kancerogenną (rakotwórczą)
- białko znajdujące się w mleku neutralizuję taninę z kawy czy herbaty czyniąc ja nieprzyswajalną dla organizmu
- osoby pijące więcej niż 4 szklanki wody dziennie rzadziej chorują na raka jelita grubego
- odpowiedni poziom selenu może się przyczynić do wolniejszego rozwoju wirusa HIV
- codzienna suplementacja witaminy C może zmniejszyć ryzyko wystąpienia zaćmy
- wegetarianie, którzy spożywają 5 razy w tygodniu orzechy rzadziej chorują na serce niż inni
- aminokwas adenina może być pomocny przy leczeniu zaburzeń erekcji
- osoby po dwudziestym roku życia trąca zdolność enzymatyczną do rozkładu mleka, dlatego wiele z nich skarży się na wzdęcia lub niestrawność po jego spożyciu
- osoby spożywające napoje dietetyczne spożywają o 11% więcej tłuszczu żeby zrekompensować utratę „słodkich” kalorii
- marchew przeciwdziała tworzeniu się blaszek miażdżycowych w tętnicach i zapobiega zawałom serca u osób z miażdżycą naczyń wieńcowych
- oglądanie telewizji przez dwie godziny dziennie zwiększa ryzyko otyłości o 23%