O tym, że warzywa to naturalne bogactwo witamin oraz minerałów wie każdy.
Spożywając je na co dzień zapewnimy sobie tylko korzyści zdrowotne. Bardzo często, przy obecnym trybie życia zapominamy o zapotrzebowaniu na warzywa jak i owoce. Wybieramy szybkie i niezdrowe posiłki, rezygnując z pełnowartościowych dań z warzyw. Przyjrzyjmy się zatem pewnym grupom warzyw i ich właściwościom.
W pierwszej grupie zdrowych warzyw znajdują się tak zwane – warzywa krzyżowe:
- brokuły
- brukselka
- kapusta
- kalafior
Oprócz witamin A, B i C zawierają one mnóstwo minerałów:
- potas
- magnez
- wapń
- żelazo
- kwas foliowy
Warzywa te wykazują działanie antynowotworowe oraz obniżają zły cholesterol we krwi. Są pełne błonnika, co pomaga w regulowaniu przemiany materii. To one są najbardziej wskazane pod postacią gotowaną. Podczas gotowania do wody dosypujemy trochę soli i to wszystko.
W drugiej grupie znajduje się jedno warzywo – marchewka.
Zawiera w dużej ilości witaminę A oraz beta-karoten co wzmacnia nasz wzrok. Ponadto także witaminy C, B, E. Beta-karoten działa korzystnie na naszą skórę (zmniejsza zmarszczki, poprawia koloryt). Marchew najlepiej jest jeść na surowo, ma wówczas najwięcej wartości odżywczych.
Trzecią grupą są warzywa liściaste o zielonej barwie.
Najpopularniejsze to m.in.:
- szpinak
- boćwina
- natka pietruszki
- sałata, itp.
Ta grupa warzyw zawierają przede wszystkim witaminy z grupy B, a także witaminę E i A. Żelazo i kwas foliowy to również bogactwo jakie się w nich znajdują. Mają działanie antydoksydacyjne, co zwalcza objawy starzenia się naszej skóry.
Czwarta grupa warzyw to rośliny bobowate:
- groch
- fasola
- soczewica
- soja
Są źródłem błonnika, białka, wapnia, żelazo, magnezu oraz potasu. Białko w nich zawarte wspomoże dietę wegetarian, którym zazwyczaj brakuje tego składnika. Białko jest przecież budulcem mięśni. Te warzywa także działają przeciwnowotworowo.
Spośród reszty warzyw zaleca się pomidory bogate w likopen
Związek ten działa szczególnie mocno przeciwnowotworowo. Powoduje on odbudowanie połączeń międzykomórkowych. Pomidory łatwo rozpuszczają się w tłuszczach, zatem najlepiej przyswajalne będą w postaci np. podgrzane na oliwie. Kolejne warzywa to czosnek oraz cebula – wzmacniają odporność, dlatego także przydadzą się w codziennej diecie.