Moc witamin w warzywach

O tym, że warzywa to naturalne bogactwo witamin oraz minerałów wie każdy.

Spożywając je na co dzień zapewnimy sobie tylko korzyści zdrowotne. Bardzo często, przy obecnym trybie życia zapominamy o zapotrzebowaniu na warzywa jak i owoce. Wybieramy szybkie i niezdrowe posiłki, rezygnując z pełnowartościowych dań z warzyw. Przyjrzyjmy się zatem pewnym grupom warzyw i ich właściwościom.

W pierwszej grupie zdrowych warzyw znajdują się tak zwane – warzywa krzyżowe:

  • brokuły
  • brukselka
  • kapusta
  • kalafior

Oprócz witamin A, B i C zawierają one mnóstwo minerałów:

  • potas
  • magnez
  • wapń
  • żelazo
  • kwas foliowy

Warzywa te wykazują działanie antynowotworowe oraz obniżają zły cholesterol we krwi. Są pełne błonnika, co pomaga w regulowaniu przemiany materii. To one są najbardziej wskazane pod postacią gotowaną. Podczas gotowania do wody dosypujemy trochę soli i to wszystko.

W drugiej grupie znajduje się jedno warzywo – marchewka.

Zawiera w dużej ilości witaminę A oraz beta-karoten co wzmacnia nasz wzrok. Ponadto także witaminy C, B, E. Beta-karoten działa korzystnie na naszą skórę (zmniejsza zmarszczki, poprawia koloryt). Marchew najlepiej jest jeść na surowo, ma wówczas najwięcej wartości odżywczych.

Trzecią grupą są warzywa liściaste o zielonej barwie.

Najpopularniejsze to m.in.:

  • szpinak
  • boćwina
  • natka pietruszki
  • sałata, itp.

Ta grupa warzyw zawierają przede wszystkim witaminy z grupy B, a także witaminę E i A. Żelazo i kwas foliowy to również bogactwo jakie się w nich znajdują. Mają działanie antydoksydacyjne, co zwalcza objawy starzenia się naszej skóry.

Czwarta grupa warzyw to rośliny bobowate:

  • groch
  • fasola
  • soczewica
  • soja

Są źródłem błonnika, białka, wapnia, żelazo, magnezu oraz potasu. Białko w nich zawarte wspomoże dietę wegetarian, którym zazwyczaj brakuje tego składnika. Białko jest przecież budulcem mięśni. Te warzywa także działają przeciwnowotworowo.

Spośród reszty warzyw zaleca się pomidory bogate w likopen

Związek ten działa szczególnie mocno przeciwnowotworowo. Powoduje on odbudowanie połączeń międzykomórkowych. Pomidory łatwo rozpuszczają się w tłuszczach, zatem najlepiej przyswajalne będą w postaci np. podgrzane na oliwie. Kolejne warzywa to czosnek oraz cebula – wzmacniają odporność, dlatego także przydadzą się w codziennej diecie.

Add Comment