Koenzym Q10 a wątroba
Wątroba jest to wielofunkcyjny gruczoł obecny u wszystkich kręgowców, a także o u niektórych innych zwierząt. Stanowi część układu pokarmowego położony wewnątrz otrzewnowo. U większości zwierząt dzieli się na dwa płaty. U człowieka jej masa wynosi ok. 1500–1700 g u dorosłego mężczyzny, a u kobiety 1300–1500 g. Masa przyżyciowa jest o 500–800 g wyższa, ze względu na zawartą w niej krew.
Wątroba człowieka realizuje szereg funkcji, które można podzielić na:
• syntezę
o syntetyzuje czynniki krzepnięcia krwi
o wytwarza żółć (do 1,5 litra na dobę), która emulguje tłuszcze i powtórnie wykorzystuje zużytą sól żółciową
o produkuje i magazynuje niektóre białka surowicy krwi (np. albumina, heparyna, protrombina, fibrynogen)
o wytwarza i magazynuje enzymy
o syntetyzuje cholesterol i trójglicerydy
o syntetyzuje IGF-1
o syntetyzuje angiotensynę
• metabolizm
o przekształca puryny w kwas moczowy
o węglowodany przekształca w łatwo przyswajalną dla organizmu glukozę, a jej nadmiar w glikogen lub w tłuszcze (które magazynuje)
o aminokwasy metabolizuje w tłuszcze
• magazynowanie
o magazynuje żelazo i witaminy: A, D, E, niewielkie ilości B12 i C, które uwalnia w razie potrzeby
Jednym z zadań wątroby jest filtracja krwi:
• neutralizuje toksyny (np. alkohol i inne używki, a także niektóre leki) – głównie barbiturany
• toksyczny amoniak przekształca w mocznik (cykl ornitynowy)
• sprzęga metabolity wielu substancji chemicznych (takich jak bilirubina, sterydy, leki) z kwasem glukuronowym
Poza tym wątroba:
• buforuje poziom glukozy we krwi
• produkuje ciepło, bierze udział w termoregulacji (krew wypływa cieplejsza o 1 °C)
• zachowuje w organizmie substancje nadające się do ponownego wykorzystania, zbędne – wydala
• u płodu pełni funkcję krwiotwórczą (erytrocyty)
Podsumowując, wątroba spełnia cztery funkcje:
• detoksykacyjną
• metaboliczną
• zapasową
• magazynującą.
Bardzo ważne jest jaki jest ogólny stan wątroby bo to ile i jak żyjemy jest w dużym stopniu zależne od niej. Najważniejszą z tych wszystkich funkcji jest odtruwanie krwi. Z pożywienia pozyskujemy ok. 2-5 mg koenzymu Q10 zakładając że odżywiamy się odpowiednio i prowadzimy w miarę zdrowy tryb życia. Całą resztę produkuje nam właśnie wątroba bo to w niej zachodzi szereg procesów w których mniej wartościowe ubichinony są „cięte” i „klejone” w dziesięcioczłonowe takie które wykorzystujemy do pozyskiwania energii. Zdolność takiej przebudowy zmniejsza się drastycznie z wiekiem co sprzyja większej podatności na choroby.
Coraz częściej mamy do czynienia z młodymi ludźmi o dużym niedoborze koenzymu Q10. Przyczyną są stany zapalne wątroby w wyniku ciężkich schorzeń lub nagminnego nadużywania alkoholu. Pamiętajmy że już przy obniżeni ilości o 25% bardzo spada poziom sił witalnych. Jeśli mierzalny poziom koenzymu Q10 zmniejsza się, koenzym nie zostaje zniszczony do pozyskania energii a utleniony i przechodzi w formę nieczynną. Po proporcjach jednej i drugiej formy można stwierdzić jak bardzo jesteśmy narażeni na szkodliwe zagrożenie wolnych rodników. U ludzi zdrowych ten stosunek to 95:5 (aktywna, nieaktywna). U osób cierpiących na zapalenie wątroby, marskość wątroby u raka komórek wątrobowych ilość utlenionego ubichinonu wyraźnie się zwiększa.
Takie zapalenie może być wywołane:
• zakażenie zanieczyszczonymi produktami
• kontaktem z krwią zanieczyszczoną
• kontakt z krwią poprzez stosunki seksualne
• chronicznym nadużywaniem alkoholu
UWAGA ! Wszelkie leczenie powinno odbywać się pod opieka lekarza.!~
Podsumowanie:
Wątroba potrafi sama produkować koenzym Q10 ale produkcja zmniejsza się nawet o połowę:
• wraz z wiekiem (do ok. 40 roku życia)
• przy przewlekłym zapaleniu wątroby
• przy złym odżywianiu
• przy nadużywaniu alkoholu w wyniku marskości wątroby
W skutek wielu schorzeń wątroby dochodzi do przepełnienia komórek organizmu odpadowymi produktami przemiany materii. Wszelkie zakłócenia powodują zaburzenia funkcji jakimi jest nie dość że odtruwanie to jeszcze w pozyskiwaniu energii. Koenzym Q10 chroni błony komórek przed atakami szkodliwych wolnych rodników. Chorym na wątrobę zaleca się dodatkową suplementację.
O TYM JAKIE WITAMINY SUPLEMENTOWAĆ JAK STOSUJESZ UŻYWKI MOŻESZ PRZECZYTAĆ NA :
www.witaminy-mineraly.pl/używki
100% NATURALNE SUPLEMENTY FIRMY CaliVita ZNAJDZIESZ NA
www..sklepzdrowia.org
Szczególnie polecany suplement diety chroniący naszą wątrobę to
www.witaminy-mineraly.pl
www.zdrowe-odzywianie.info.pl
www.annaszubert.pl
www.sklepzdrowia.org
www.grzybica.org
www.luteina.org
www.nopal.pl