Omega 3 a choroby autoimmunologiczne

Ciągły pośpiech, stresująca praca, problemy rodzinne, czy zmiany miejsca zamieszkania. Czujesz się ciągle osłabiony, nawet w weekendy nie jesteś w stanie zregenerować sił. Wszystko przypisujesz codziennym problemom, jednak podłoże może być zupełnie inne. Być może cierpisz na choroby autoimmunologiczne. Kilka słów o schorzeniu.

Obrazowo opisując choroba polega na tym, że błędnie rozpoznaje ciała obce w organizmie i może traktować własne komórki, jako wirusy i właśnie przeciwko nim kierować wytwarzane przeciwciała, powodując trwałe i przede wszystkim niebezpieczne uszkodzenia.

Reakcja Autoimmunologiczna spowodowana jest wyciekiem płynów i toksyn z jelit do układu krążenia. Zachodzi zespół tzw. nieszczelnego jelita.
Przyczyna tkwi w uszkodzeniu błony śluzowej jelita, które zapoczątkowuje infekcje grzybem Candida. Zespół cieknącego jelita jest w stanie wywołać alergię pokarmową. I na odwrót. Alergia może wywołać stan zapalny i uszkodzić błonę śluzową jelita.

Jak wiadomo właściwa dieta potrafi zdziałać cuda. Lekarstwem na wiele uciążliwych dolegliwości jest odpowiedni jadłospis, uwzględniający w swym składzie węglowodany złożone, błonnik, antyoksydanty i kwasy tłuszczowe Omega. Najbogatszym źródłem kwasów Omega są ryby morskie, takie jak łosoś, makrela, halibut, siemię lniane, orzechy włoskie czy niektóre gatunki olejów, np. .olej lniany.

Kwasy tłuszczowe Omega wykazują właściwości przeciwzapalne oraz immunomodulacyjne, przez co często są wykorzystywane w leczeniu chorób autoimmunologicznych.

Nie bez powodu Eskimosi, których dieta składa się głównie z ryb i fok cieszą się wyśmienitym zdrowiem i nie znają dolegliwości związanych z układem krążenia, układem nerwowym, czy też nie wiedzą, co to są choroby autoimmunologiczne. Ich organizm zawiera tak wiele cennych składników, że nie muszą martwić się o swoje zdrowie.

A my, powinniśmy tylko brać z nich przykład, bo naprawdę warto

Add Comment