Omega 3 a podwyższony cholesterol

Wysoki cholesterol staje się przyczyną coraz częstszych wizyt u lekarzy specjalistów. Mała aktywność ruchowa często związana z siedzącym trybem życia, który z czasem prowadzi do otyłości oraz nieprawidłowa dieta, to oprócz predyspozycji genetycznych pozostałe przyczyny wysokiego cholesterolu.
Wspomniana dolegliwość jest o tyle podstępna, że początkowe objawy nie są w żaden sposób odczuwalne dla człowieka.
Dopiero później, gdy choroba nasila się pojawiają się plamki w kącikach oczu, na powiekach, kolanach i łokciach, jak również na ścięgnach Achillesa.
Jest to sygnał, że w naszym organizmie dzieje się coś niedobrego. Stale utrzymujący się wysoki cholesterol jest przyczyną powstawania wielu poważnych w skutkach chorób. Powoduje, m.in. rozwój miażdżycy, udar mózgu czy chorobę niedokrwienną serca. Dlatego tak istotne jest wczesne wykrycie schorzenia i podjęcie odpowiednich kroków w kierunku leczenia.

Dolegliwość diagnozuje się na podstawie specjalnych badań, tj:

  • określeniu gospodarki lipidowej (głównie poziomu cholesterolu, trójglicerydów i poziomu cukru we krwi),
  • określeniu białek transportowych i enzymatycznych.

W podejmowanym leczeniu najistotniejsza jest zmiana stylu życia. Objawia się to przede wszystkim odejściem od wszelkich nałogów, kuracjami odchudzającymi dla osób otyłych, większą aktywnością ruchową, a także niskotłuszczową dietą. Ważne staje się włączenie w codzienną dietę żywieniową kwasów tłuszczowych z rodziny Omega, gdyż wykazują silne działanie obniżające poziom złego cholesterolu, a podwyższające poziom dobrego. Spadkowi ulegają także trójglicerydy. Dieta Eskimosów oparta głównie na rybach sprawia, że wykrywalność u nich dolegliwości związanych z wysokim cholesterolem jest znikoma.
W przypadku, gdy stosowanie zdrowej diety nie odbije się korzystnie na badanym poziomie cholesterolu, wówczas niezbędne jest włączenie leczenia farmakologicznego i podawanie preparatów hipolipemizujących. Pamiętaj, że lepsze wchłanianie i działanie w profilaktyce mają naturalne suplementy diety a nie często szkodliwe syntetyki z apteki.

Wysoki cholesterol staje się przyczyną coraz częstszych wizyt u lekarzy specjalistów. Mała aktywność ruchowa często związana z siedzącym trybem życia, który z czasem prowadzi do otyłości oraz nieprawidłowa dieta, to oprócz predyspozycji genetycznych pozostałe przyczyny wysokiego cholesterolu.

Wspomniana dolegliwość jest o tyle podstępna, że początkowe objawy nie są w żaden sposób odczuwalne dla człowieka. Dopiero później, gdy choroba nasila się pojawiają się plamki w kącikach oczu, na powiekach, kolanach i łokciach, jak również na ścięgnach Achillesa.

Jest to sygnał, że w naszym organizmie dzieje się coś niedobrego. Stale utrzymujący się wysoki cholesterol jest przyczyną powstawania wielu poważnych w skutkach chorób. Powoduje, m.in. rozwój miażdżycy, udar mózgu czy chorobę niedokrwienną serca. Dlatego tak istotne jest wczesne wykrycie schorzenia i podjęcie odpowiednich kroków w kierunku leczenia. Dolegliwość diagnozuje się na podstawie specjalnych badań, tj:

        określeniu gospodarki lipidowej (głównie poziomu cholesterolu, trójglicerydów i poziomu cukru we krwi),

        określeniu białek transportowych i enzymatycznych.

 

W podejmowanym leczeniu najistotniejsza jest zmiana stylu życia. Objawia się to przede wszystkim odejściem od wszelkich nałogów, kuracjami odchudzającymi dla osób otyłych, większą aktywnością ruchową, a także niskotłuszczową dietą. Ważne staje się włączenie w codzienną dietę żywieniową kwasów tłuszczowych z rodziny Omega, gdyż wykazują silne działanie obniżające poziom złego cholesterolu, a podwyższające poziom dobrego. Spadkowi ulegają także trójglicerydy. Dieta Eskimosów oparta głównie na rybach sprawia, że wykrywalność u nich dolegliwości związanych z wysokim cholesterolem jest znikoma.

W przypadku, gdy stosowanie zdrowej diety nie odbije się korzystnie na badanym poziomie cholesterolu, wówczas niezbędne jest włączenie leczenia farmakologicznego i podawanie preparatów hipolipemizujących.