Omega 3 a zapalenie jelit

Skomplikowany układ pokarmowy człowieka składa się z wielu elementów, ściśle ze sobą powiązanych i odpowiedzialnych za poszczególne funkcje. Jeśli nie występują żadne zaburzenia wówczas przewód pokarmowy działa bez zarzutu. Ale, co jeśli zaczynają nam dokuczać różnego rodzaju dolegliwości?

Jednym z elementów układu pokarmowego jest jelito. Zlokalizowane między żołądkiem, a odbytem. Zawiera w sobie florę bakteryjną, która odpowiada za właściwą przemianę materii oraz za utrzymywanie jelita w stanie równowagi.

Składa się z dwóch części:

  • z jelita cienkiego, w którym odbywają się procesy trawienne i przyswajanie składników odżywczych,
  • z jelita grubego, w którym następuje formowanie się masy kałowej z niestrawionych resztek pokarmu, również w tym miejscu następuje przyswajanie wody i soli mineralnych.

 

Gdy flora bakteryjna zostaje zachwiana, dochodzi do powstawania stanów zapalnych w jelitach. Wyróżniamy kilka rodzajów zapaleń jelitowych, a wśród nich:

  • ostre i przewlekłe,
  • zakaźne, toksyczne i wrzodziejące,
  • o nieznanej przyczynie powstawania, np. choroba Crohna.

Pierwszymi symptomami świadczącymi o stanie zapalnym jelita są bóle i skurcze brzucha, które mogą przerodzić się w nudności, wymioty czy brak apetytu. Niekiedy dochodzi do biegunek z obecnością krwi, a także do stanów gorączkowych. Wymienione objawy prowadzą do osłabienia organizmu i do spadku wagi.

Uciążliwe dolegliwości jest w stanie złagodzić właściwa dieta, dobrana pod kątem danego pacjenta, gdyż z uwagi na rodzaj schorzenia może wymagać innego typu pożywienia.

To właśnie odpowiednio skomponowana dieta pomoże uchronić jelita przed podrażnieniami.

Najczęściej zaleca się pokarmy lekkostrawne i przyjazne jelitom. Uważa się, że nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega z racji posiadanych właściwości przeciwzapalnych są przeznaczone pacjentom z dolegliwościami jelitowymi. Dieta bogata w dania rybne zapobiega powstawaniu przeróżnych owrzodzeń, które często towarzyszą chorobom jelit i zwalczają te już istniejące.