Skomplikowany układ pokarmowy człowieka składa się z wielu elementów, ściśle ze sobą powiązanych i odpowiedzialnych za poszczególne funkcje. Jeśli nie występują żadne zaburzenia wówczas przewód pokarmowy działa bez zarzutu. Ale, co jeśli zaczynają nam dokuczać różnego rodzaju dolegliwości?
Jednym z elementów układu pokarmowego jest jelito. Zlokalizowane między żołądkiem, a odbytem. Zawiera w sobie florę bakteryjną, która odpowiada za właściwą przemianę materii oraz za utrzymywanie jelita w stanie równowagi.
Składa się z dwóch części:
- z jelita cienkiego, w którym odbywają się procesy trawienne i przyswajanie składników odżywczych,
- z jelita grubego, w którym następuje formowanie się masy kałowej z niestrawionych resztek pokarmu, również w tym miejscu następuje przyswajanie wody i soli mineralnych.
Gdy flora bakteryjna zostaje zachwiana, dochodzi do powstawania stanów zapalnych w jelitach. Wyróżniamy kilka rodzajów zapaleń jelitowych, a wśród nich:
- ostre i przewlekłe,
- zakaźne, toksyczne i wrzodziejące,
- o nieznanej przyczynie powstawania, np. choroba Crohna.
Pierwszymi symptomami świadczącymi o stanie zapalnym jelita są bóle i skurcze brzucha, które mogą przerodzić się w nudności, wymioty czy brak apetytu. Niekiedy dochodzi do biegunek z obecnością krwi, a także do stanów gorączkowych. Wymienione objawy prowadzą do osłabienia organizmu i do spadku wagi.
Uciążliwe dolegliwości jest w stanie złagodzić właściwa dieta, dobrana pod kątem danego pacjenta, gdyż z uwagi na rodzaj schorzenia może wymagać innego typu pożywienia.
To właśnie odpowiednio skomponowana dieta pomoże uchronić jelita przed podrażnieniami.
Najczęściej zaleca się pokarmy lekkostrawne i przyjazne jelitom. Uważa się, że nienasycone kwasy tłuszczowe z rodziny Omega z racji posiadanych właściwości przeciwzapalnych są przeznaczone pacjentom z dolegliwościami jelitowymi. Dieta bogata w dania rybne zapobiega powstawaniu przeróżnych owrzodzeń, które często towarzyszą chorobom jelit i zwalczają te już istniejące.