HISTORIA.
Kwasy tłuszczowe omega-3 zwane są inaczej nienasyconymi kwasami tłuszczowymi.
Ich rolę w żywieniu człowieka zaczęto badać w latach siedemdziesiątych XX wieku.
Wówczas zauważono, iż niski odsetek występowania choroby wieńcowej u Eskimosów, towarzyszy sprzecznemu z tym zjawiskiem, sposobowi odżywiania się. Duńscy naukowcy (Bang i Dyerberg) porównali stan zdrowia oraz dietę Eskimosów żyjących naturalnie w swoim środowisku, czyli na Grenlandii z tymi, którzy wyjechali i zmienili miejsce zamieszkania na Danię. Otóż z ich badań wynikało, że Eskimosi z Grenlandii, spożywający tłuszcze- najczęściej rybie, nie zapadają na miażdżycę, w porównaniu z mieszkańcami Europy.
Ponadto charakteryzują się oni swoistą strukturę lipidów, z niskim poziomem trójglicerydów i cholesterolu. Bogata w tłuszcze pochodzenia rybiego dieta zawiera właśnie kwasy omega-3 (EPA i DHA). Naukowcy doszli do tego, iż to one są odpowiedzialne za to zjawisko. Dzięki kwasom omega-3 Eskimosi nie chorują na serce i związane z nim schorzenia. Odkryli także, iż wiąże się z tym również rzadsze występowanie zakrzepów, astmy, raka m.in. sutka lub okrężnicy.
Dzięki pierwszym badaniom Duńczyków, rozpoczęto dalsze rozpoznawanie tego zagadnienia. Dziś wiemy już wszystko o spożywaniu kwasów tłuszczowych omega-3 i i korzyściach jakie z tego wynikają. W następnej kolejności dokonano ważnego odkrycia. A mianowicie, że kasy omega 3 znajdują się także w produktach roślinnych takich jak olej lniany oraz olej z konopii.