Kwas dokozaheksaenowy – DHA i jego rola

Kwas dokozaheksaenowy z uwagi na trudną nazwę w skrócie określany jako DHA jest przedstawicielem rodziny kwasów tłuszczowych omega-3. Organizm ludzki nie jest  w stanie do jego wytworzenia, dlatego ważną kwestią jest pozyskiwanie DHA z prawidłowej diety. Dostarczanie odpowiedniej ilości DHA jest szczególnie ważne przy spożywaniu niewielkiej ilości ryb, które stanowią jego główne źródło.

Zalecany kobietom w ciąży oraz matkom karmiącym piersią, gdyż kwas ten jest transportowany poprzez łożysko do rozwijającego się płodu, a w szczególności do jego ośrodkowego układu nerwowego oraz poprzez mleko matki w 1. roku życia dla rozwijającego się niemowlęcia. Bogatym źródłem czystego kwasu DHA są algi morskie.

Kwas DHA odgrywa kluczową rolę w prawidłowej budowie i funkcjonowaniu mózgu, gdyż stanowi główny strukturalny jego tłuszcz. Kora mózgowa w 60 % zbudowana jest na bazie tego kwasu tłuszczowego. Ponadto wspomaga procesy uczenia się, koncentracji i zapamiętywania. Oprócz zbawiennego wpływu na układ nerwowy odgrywa także znaczącą rolę dla narządu wzroku. To właśnie w pręcikach siatkówki oka znajduje się 93 % DHA. Przez co znacznie poprawia ostrość widzenia, nawet w warunkach ograniczonego oświetlenia.

Narząd w którym DHA stanowi 93% wszystkich kwasów tłuszczowych. Omega-3 to pręciki w siatkówce oka. Odpowiedzialne są za widzenie w warunkach ograniczonego oświetlenia. Ważne podkreśleniu jest, że narząd wzroku kształtuje się w czasie życia płodowego i potem jest rozwijany, aż do 3. roku życia dziecka.

Wykazuje właściwości zmniejszające ryzyko alergii u dziecka w 1. roku życia. Kwas DHA jest składnikiem odżywczym o silnym działaniu przeciwzapalnym i immunomodulującym. Badania dowiodły, że podawanie naszym pociechom DHA zmniejszyły wystąpienie ryzyka astmy i alergii aż o 70 % u dzieci w wieku lat 3.

Ponadto odgrywa istotne znaczenie dla prawidłowego rozwoju i dojrzewania układu odpornościowego organizmu. Prawidłowa podaż DHA zmniejsza częstotliwość zachorowań, według najnowszych badań może zmniejszyć ryzyko infekcji aż o 62 %.

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz