Niezbędne nienasycone kwasy tłuszczowe opisywane skrótem NNKT stanowią wielonienasycone kwasy, których organizm ludzki nie jest w stanie wyprodukować, dlatego muszą być dostarczane w postaci odpowiednich pokarmów, a także suplementów diety. Powszechnie możliwy jest podział NNKT na dwie grupy: kwasy omega-3 oraz kwasy omega 6. Oba stanowią kluczową rolę w prawidłowym i zdrowym rozwoju organizmu.
Rola NNKT w organizmie:
- pełnią funkcją budulcową komórek,
- transportują lipidy, co w konsekwencji powoduje obniżenie cholesterolu,
- wykazują działanie zapobiegawcze w powstawaniu zakrzepów i miażdżycy,
- powodują rozszerzanie naczyń krwionośnych i wieńcowych,
- z uwagi na działanie przeciwzapalne znajdują szerokie zastosowanie w leczeniu chorób stawów,
- zmniejszają napięcie przedmiesiączkowe, łagodzą bóle menstruacyjne,
- zapewniają utrzymanie prawidłowej masy ciała, jak i poziomu cukru we krwi,
- mają wpływ na trawienie, jak i prawidłową czynność układu krążenia,
- zapewniają prawidłowy rozwój płodu i niemowlęcia,
- wykazują działanie wzmacniające organizm,
- niezbędne w czasie kuracji odchudzeniowych
Najbogatszym źródłem występowania NNKT są:
- ryby,
- oleje (słonecznikowy, rzepakowy, sojowy, arachidowy, lniany),
- awokado, mango,
- olej z wiesiołka, ogórecznika,
- orzechy włoskie, siemię lniane, migdały,
- nasiona dyni i sezamu.
Optymalnie jest, gdy dostarczymy organizmowi ich właściwą ilość. Jednak niekiedy dochodzi do niedoboru, jak i nadmiernego spożycia NNKT.
Objawy niedoboru NNKT
- obniżenie przyrostu masy oraz zahamowanie wzrostu,
- pogorszenie wzroku,
- bezpłodność,
- wypadanie włosów, stany zapalne skóry, słabsza zdolność gojenia się ran,
- wrażliwość na zmiany alergiczne i bakteryjne
- zaburzenia pracy narządów,
- spadek napięcia mięśnia sercowego.
W przypadku nadmiernego spożycia NNKT możemy zaobserwować:
- obniżenie dobrego cholesterolu,
- tworzenie wolnych rodników,
- osłabienie systemu immunologicznego,
- w skrajnych przypadkach prowadzić może do rozwoju komórek nowotworowych.