Rak i odżywianie

Rak i odżywianie

Istnieje istotny związek między sposobem odżywiania a stanem zdrowia organizmu. Amerykańscy naukowcy są zdania, że ok. 40% wszystkich przypadków raka jest spowodowanych nieodpowiednią dietą. Nie ma jednak diety zdrowej dla każdego człowieka. Musi ona być indywidualnie dostosowana do każdej osoby. Oczywiście samo właściwe odżywianie nie jest wystarczającym zabezpieczeniem przed chorobą nowotworową. Nieodpowiedni odżywianie z kolei zaburza przemianę materii, co sprzyja rozwinięciu się choroby nowotworowej.

Pięć ogólnych zasad zdrowego odżywiania

1)     Nie należy się monotonnie odżywiać; zapobiega to powstawaniu niedoborów poszczególnych składników.

2)     Potrawy i napoje nie powinny być ani za gorące, ani za zimne.

3)     Ważne jest gruntowne przeżuwanie pokarmu, ponieważ trawienie zaczyna się już w jamie ustnej

4)     Lepiej jest zjeść więcej mniejszych posiłków, niż mniej większych.

5)     Nadmiar pożywienia to nie tylko zbyt duża waga ciała, ale także ryzyko nadciśnienia i zawału serca. Nadmiar pożywienia sprzyja też wzrostowi komórek rakowych.

Odżywianie w czasie choroby

Diety stosowane  w przypadku raka, układa się przy założeniu, iż komórka rakowa różni się pod względem swych funkcji od komórki normalnej. Opracowano różnego rodzaju posty prowadzące do prawdziwego „złagodzenia” komórek rakowych. Należy jednak pamiętać, że diety takie osłabiają organizm pacjenta. Mimo to stwierdzono, że rygorystycznie jednostronne pożywienie, np. dieta buraczana, potrafi zatrzymać rozwój, a nawet cofnąć guza. Jednak wyleczyć raka w ten sposób nie można.

Oto pięć zasad dotyczących diety hamującej rozwój raka:

  • Unikaj nadmiernej ilości pożywienia
  • Zrezygnuj z cukru i produktów z białej mąki
  • W miarę możliwości zrezygnuj z mięsa, zwłaszcza tłustego i wędzonego
  • Spożywaj możliwie mało białka, a jeśli już to tylko pochodzenia roślinnego

Zjadaj dużą ilość jarzyn, owoców, produktów pełnoziarnistych i zakwaszających (kapusta kiszona)