Jak zmniejszyć ryzyko powstania raka?
W miarę możliwości należy zrezygnować z:
- – peklowanego, pieczonego i wędzonego mięsa
- – wędzonej ryby
- – produktów z białej mąki
- – cukru
Zaleca się spożywanie:
- – chudego mięsa
- – produktów mlecznych i zawierających kwas mlekowy
- – dużych ilości jarzyn i owoców
- – wody mineralnej
- – herbat ziołowych
Napoje alkoholowe są dozwolone tylko w ilości umiarkowanej!
Wiele wskazuje na to, że istnieje związek pomiędzy pożywieniem a zachorowaniem na raka. Stwierdzono m.in., że mormoni, którzy prowadzą higieniczny i ascetyczny tryb życia, znacznie rzadziej zapadają na nowotwory. Stwierdzona została także zależność między rakiem sutka a spożywaniem bogatego w cukier pożywienia. Kraje o małym spożyciu cukru mają niezwykle mały wskaźnik zachorowań na tą chorobę. Tak samo niepodważalny związek stwierdzono między dietą ubogą w substancje wypełniające (np. błonnik), a częstością występowania raka jelita grubego.