Jak zmniejszyć ryzyko powstania raka?

Jak zmniejszyć ryzyko powstania raka?

W miarę możliwości należy zrezygnować z:

  • – peklowanego, pieczonego i wędzonego mięsa
  • – wędzonej ryby
  • – produktów z białej mąki
  • – cukru

Zaleca się spożywanie:

  • – chudego mięsa
  • – produktów mlecznych i zawierających kwas mlekowy
  • – dużych ilości jarzyn i owoców
  • – wody mineralnej
  • – herbat ziołowych

Napoje alkoholowe są dozwolone tylko w ilości umiarkowanej!

Wiele wskazuje na to, że istnieje związek pomiędzy pożywieniem a zachorowaniem na raka. Stwierdzono m.in., że mormoni, którzy prowadzą higieniczny i ascetyczny tryb życia, znacznie rzadziej zapadają na nowotwory. Stwierdzona została także zależność między rakiem sutka a spożywaniem bogatego w cukier pożywienia. Kraje o małym spożyciu cukru mają niezwykle mały wskaźnik zachorowań na tą chorobę. Tak samo niepodważalny związek stwierdzono między dietą ubogą w substancje wypełniające (np. błonnik), a częstością występowania raka jelita grubego.