Grzybica jelit należy do najczęstszych chorób układu pokarmowego, która nieleczona może prowadzić do wielu chorób przewlekłych. Jest ona powodowana zaburzeniami flory bakteryjnej, co z kolei wpływa na namnażanie się na ściankach jelit grzybów i drożdżaków. Grzybica najczęściej dotyka kobiety, gdyż doskonałą pożywką dla grzybów jest obniżony układ odpornościowy, co często ma związek z krwawieniem menstruacyjnym.
Gdy zginą dobre bakterie w układzie pokarmowym i dojdzie do namnożenia się grzybów mogą wystąpić różne dolegliwości, które mogą być mylone z innymi chorobami, takimi jak wrzody czy nawet nowotwór. Najczęściej są to kłopoty trawienne, wzdęcia, biegunki, nudności czy wymioty. Może również wystąpić wzmożony apetyt na słodkie pokarmy o dużej zawartości węglowodanów. Jest to związane z potrzebą grzybów na dostęp do organicznego źródła węgla. Najłatwiej przyswajalne dla nich są cukry proste zawarte w słodkich produktach, takich jak słodkie napoje, czekolada czy ciastka.
Diagnozowanie grzybicy jelit jest bardzo trudne. Lekarze często odwołują się w takiej sytuacji do ogólnego stanu zdrowia, ostatnio przebytych chorób czy ostatnio przyjmowanych przez pacjenta leków. W przypadku osób, które mają osłabioną odporność poprzez antybiotykoterapię, wrodzone upośledzenie odporności czy AIDS może być podejrzewana kandydoza jelit. Lekarze na pewno będą jednak chcieli zrobić dodatkowe badania w celu potwierdzenia swoich podejrzeń.
Grzybica jelit jest najpoważniejszą odmianą kandydozy, gdyż może prowadzić do zakażenia grzybem całego organizmu. W momencie gdy drożdżaki przenikną do krwioobiegu, zakażenie może już dotyczyć wszystkich narządów w ciele. Dodatkowo grzyby te wydzielają toksyny, które zanieczyszczają wątrobę, utrudniając usuwanie standardowych substancji odpadowych. Nagromadzenie się toksyn prowadzi do zaburzeń funkcjonowania większości narządów wewnętrznych poprzez zatrucie wewnętrzne organizmu.
Przy leczeniu kandydozy jelita stosuje się odpowiednią dietę i leki. Lekarze wykluczają stosowanie antybiotyków w tym przypadku, żeby nie zachwiać jeszcze bardziej i tak już zachwianej gospodarki bakteryjnej organizmu. Dodatkowo warto zastosować probiotyki, które odbudują skupiska dobrych bakterii na ściankach jelita. Warto pamiętać jednak, że dobra i zbilansowana dieta są podstawą do uniknięcia zakażenia drożdżakami, a co za tym idzie również uniknięcia grzybicy jelita.