Paulinia guarana (Paullinia cupana), jest znana również jako cierniopląt, guarana lub osmęta. Jest to roślina, która stanowi gatunek znanego na całym świecie pnącza pochodzącego zrodziny mydleńcowatych.
Pochodzenie:
Roślina znajduje się w całym dorzeczu rzeki Amazonki oraz Pary (która znajduje się w Brazyli). Gatunek ten bywa zwany guaraną co pochodzi od nazwy gorzko kwaśnego trunku, przygotowywanego z jej nasion. Sama nazwa napoju zaś wywodzi się od plemienia Guarani.
Charakterystyka:
Roślina jest pnączem płożącym się lub wspinającym się nawet do dziesięciu metrów wysokości. Bardzo często jak nie najczęściej można ją spotkać w postaci stale zieleniejącego płożącego po ziemi krzewu. Roślina ta ma liście parzystopierzaste, które mają 2 pary podłużnie ząbkowanych listków, każdy o długości do czterdziestu cm. Kwiaty guarany są bardzo drobne, pachnące i mają kolor białe. Owoc guarany ma postać torebki wielkości mniej więcej orzecha laskowego o bardzo jaskrawej barwie. Owoce mają jedno duże, czarne nasiono.
Guarana słynie głównie z największej znanej wśród roślin umiejętności syntezy kofeiny, której posiada cztery razy więcej, niż ziarna kawy.
Zastosowanie:
– Guarana wykorzystywana jest w produkcji produktów energetycznych oraz preparatów przeznaczonych do odchudzania,
– Mówi się, że guarana przeciwdziała starzeniu się a także oczyszcza krew i bardzo ułatwia pozbyć się zbędnych kilogramów,
– Roślinę można stosować składnik do środków higieny osobistej dzięki temu, że ma właściwości zwalczające cellulitis, ponadto posiada właściwości tonizujące i kojące.
– Owoc ten ma wielkie ilości alkaloidów, terpenów, tanin, flawonoidów, skrobi, saponin oraz innych cennych składników odżywczych,
– Nasiona guarany posiadają do ośmiu procent kofeiny, oraz troszkę teofiliny i teobrominy.
Znajdziesz ją w naturalnych suplementach diety: