Malina Właściwa (Rubus Idaeus)

Krzew do 3 metrów wysokości. Pędy w dole kolczaste, liście 5-7-listkowe, kwiaty w baldachogronach lub w gronach, kielich 5-działkowy. Korona złożona z pięciu drobnych białych lub różowawych płatków. Owoce to soczyste pestkowce zebrane w owoc zbiorowy. Kwitnie w maju i w czerwcu. Odmiany uszlachetnione i tzw. maliny wielkoowocowe uprawia się dla celów spożywczych i przetwórstwa owocowego. Liście złożone, nieparzystopierzastosieczne. Nieowocujące są pięcio – i siedmiolistkowe, zaś owocujące zazwyczaj trójlistne. Kwiaty białe, zebrane w baldachogrona. Owoc czerwony, przyjemnie pachnący, o smaku kwaskowosłodkim, lekko, jedwabiście owłosiony. Złożony jest z wielu drobnych i mięsistych pestkowców zrośniętych na wypukłym dnie kwiatowym.

Surowiec: owoc, liść
Występowanie: zarośla, lasy (zwłaszcza w górach), uprawy
Zbiór w okresie: 05-01 – 09-30
Zawiera: kwas askorbinowy, antocyjany, witamina C, znaczne ilości potasu (liście)
Działanie: napotne, ściągające, wzmacniające, moczopędne, „czyszczące krew”

Używane w leczeniu :

  • choroby gorączkowe,
  • angina,
  • zaburzenia trawienia,
  • biegunki,
  •  grypa,
  •  przeziębienie

Syrop z malin: przebrane maliny zasypuje się (pół na pół) cukrem, smaży kilka minut i odstawia pod przykryciem do następnego dnia. Po ponownym podsmażeniu przecieramy otrzymaną miazgę przez nylonowe sito, syrop zlewamy do butelek, idealnie wyparzonych gorącą wodą, a pozostałą treść do słoików hermetycznie je zamykając i pasteryzujemy.

Znajdziesz ją w naturalnych suplementach: