Marchew Zwyczajna (Daucus Carota)

W pierwszym roku wegetacji roślina wytwarza rozetę pierzastych liści oraz korzeń spichrzowy. Marchew występująca dziko ma w odróżnieniu od odmian hodowlanych korzeń barwy żółtawej lub białawej. W drugim roku wegetacji roślina wytwarza nową rozetę liści oraz wzniesioną, pokrytą szorstkimi włoskami łodygę na szczycie której wyrastają kwiatostany w formie baldachów. Drobne kwiaty są zabarwione biało, a czasami bladoróżowo. W czasie kwitnienia górna powierzchnia kwiatostanu jest lekko wypukła, ale podczas dojrzewania tworzy gniazdowate wgłębienie. Owocem jest rozłupka, która rozpada się na dwie niełupki, z których każda pokryta jest czterema rzędami haczykowatych wyrostków oraz kolców. Wyrostki te pomagają im przyczepiać się do sierści zwierząt, które w ten sposób przenoszą nasiona rośliny na znaczne odległości.

Surowiec: korzenie, owoce
Występowanie: uprawy, ugory (odmiana dzika). Powszechnie uprawiana w polu jako marchew pastewna, a w ogrodach i na małych poletkach działkowych jako pierwszorzędna i jedna z czołowych jarzyn w różnych jej odmianach
Zbiór w okresie: 07-01 – 10-15
Zawiera: karoten, witamina B1, witamina B2, witamina D, witamina C, węglowodany, mangan, miedź, wapń
Działanie: odżywcze, wzmacniające, moczopędne, przeciwcukrzycowe

Używane w leczeniu :

  • awitaminoza,
  •  biegunki,
  •  obrzęki,
  •  bezmocz,
  •  cukrzyca,
  • blednica,
  • wrzody,
  • oparzenia

Beta Caroten z Marchwi znajdziesz w naturalnych suplementach diety: