Nasiona Winogron (Semina vitis)

Winorośl określana jest jako długowieczne pnącze, które może dorastać dorastającym aż do czterdziestu metrów długości. Roślina ta posiada drewniejącą łodygę, która pokryta jest w całości ząbkowanymi liśćmi oraz bardzo licznymi wąsami czepnymi. Owoce tej rośliny mają kształt kulistej jagody, która jest nieco owalna. Tak zwane winogrono posiada w sobie kilka nasion.

Zastosowanie:

–        Badania wykazują iż komórki białaczki hodowane w sztucznych warunkach ulegają samozniszczeniu po potraktowaniu ich wyciągiem z winogrona (apoptoza).

–        Stwierdzona się dobroczynny wpływ na komórki nowotworowe w skład których wchodzą między innymi komórki raka skóry, żołądka i prostaty oraz płuc.

–        Pestki winogron zawierają liczne substancje aktywne.

–        Winorośl ma bardzo dużą zawartość związków polifenolowych – mają one silne działanie antyoksydacyjne. Co ciekawe znajdują się one w owocach a także w liściach i nasionach tej rośliny.

–        Winogrona czyli owoce tej rośliny zawierają barwniki antocyjanowe , które nadają im barwę. Ponadto składnikami są cukry oraz witaminy (są to witaminy takie jak: A, B1, B2, C). W owocach występują także garbniki oraz pektyny.

–        Pestki owocu posiadają substancje, które bardzo korzystnie oddziałują na organizm.

–        Olej winogronowy posiada aż dziewięćdziesiąt procent nienasyconych kwasów tłuszczowych. Bardziej szczegółowo skład wygląda tak: 58-78 procent kwasu linolowego oraz procent  kwasu oleinowego. Co ma niebagatelne znaczenie w czasie leczenia miażdżycy, wpływa na obniżenie poziomu cholesterolu.

–        Jest również duże prawdopodobieństwo, że zapobiegają skutkom chemioterapii.

Znajdziesz je w naturalnych suplementach diety:

Add Comment