Selery zwyczajne (Apium graveolens) to rośliny bardzo popularne, które stanowią gatunek należący do tak zwanej rodziny selerowatych.
Występowanie:
Seler jako roślina w stanie dzikim występuje w Europie, wielu miejscach Azji Zachodniej i Środkowej a także na Kaukazie oraz co ciekawe w Afryce. Jest skutecznie uprawiany w wielu rejonach świata ze względu na to, że toleruje różne warunki. Czasami uprawiany jako przejściowo dziczejący (czyli efemerofit).
Korzeń i liście selera są jadalne i wykorzystywane są jako warzywo oraz przyprawa. W obu przypadkach bardzo często roślina ta wykorzystywana jest w kuchniach całego świata, także w kuchni polskiej.
Zastosowanie:
- Roślina ta w medycynie ludowej i alternatywnej jest uważana za afrodyzjak.
- Bulwa i jasne liście selera nie zawierają dużych iilości beta-karotenu, aczkolwiek warto wiedzieć, że ciemnozielone łodygi naciowej odmiany selera bardzo solidnie uzupełnią w naszym ciele braki tego składnika. Podobnie jest w przypadku witaminy E, , która nazywana jest witaminą młodości, również większość jest w ciemnych liściach.
- Seler ma działanie moczopędne, dlatego stosuje się go często w przypadku kamicy nerkowej oraz przy trudnych zaburzeniach czynności nerek.
- Seler bardzo dobrze wpływa także leczenie zapalenia górnych dróg oddechowych a także w ciężkich i przewlekłych chorób płuc.
- Substancje czynne , które zawarte są w selerze są odpowiedzialne za aspekty prozdrowotne, należą do nich olejki lotne, flawonoidy, furanokumaryny a także bardzo liczne ilości witamin i mikroelementów.
- Seler nie tylko dobrze wzmacnia układ odpornościowy ale także znacznie i szybko oczyszcza organizm z toksyn. Ponadto wiadomo iż pobudza przemianę materii dzięki czemu jest szczególnie i bezapelacyjnie polecany w okresie rekonwalescencji organizmu po przebytych chorobach nawet bardzo ciężkich. Seler ma znakomite właściwości w trakcie powrotu do zdrowia a także podczas stosowania diet odchudzających.
- Seler zawiera w sobie dużą ilość witaminy C (badania wykazują, że nawet do 150 mg w 100 g produktu), znajduje się tam również kompleks witamin z ważnej grupy B. Przy tym wszystkim seler jest niezwykle mało kaloryczny (co jest rzadko spotykane nawet jak na warzywo) . Według statystyk w dziesięciu dag bulwy selera jest jedynie siedem kcal.
- Seler dostarcza witaminę także C oraz ważny dla zdrowia fosfor. Ważne jest, że przyspiesza metabolizm, ma to duże znaczenie dla osób, które podjęły odchudzanie
UWAGA! Niektórzy ludzie są uczuleni na seler. Może wystąpić zapalenie skóry lub uczulenie z powodu jedzenia a także zwykłego trzymania w rękach selera naciowego. Należy zachować ostrożność.
Psoraleny, które znajdują się w łodygach zioła lub w nasionach selera mogą wywołać tak zwaną otodermatozę. Ludzie, którzy wiedzą, że są uczuleni na pyłki brzozy prawdopodobnie będą też uczuleni na konsumowanie selera.
Znajdziesz go w naturalnych suplementach diety: