Śliwka (nazwa symboliczna to prunus) jest to roślina a właściwie rodzaj krzewów oraz drzew należących do rodziny różowatych. Rośliny te występowały głównie w strefie umiarkowanej oraz ciepłej, wyłącznie na półkuli północnej. Aktualnie jednak różne odmiany uprawne oraz ozdobne znaleźć można dosłownie na całym świecie. Śliwki jawią się jako skarbnica naturalnych składników odżywczych, pełnych witamin, które są kluczowe dla prawidłowego funkcjonowania organizmu ludzkiego.
Zastosowanie:
– Znacznie ułatwiają spalanie tłuszczu, z drugiej strony poprawiają apetyt, dlatego zalecane są osobą z trudnościami z jedzeniem.
– Śliwki działają pozytywnie na trawienie.
– Spowalniają proces starzenia się skóry, dzięki czemu pomagają jak najdłużej zachować ją świeżą oraz jędrną.
– Przeciwdziałają zaparciom, dzięki czemu zmniejszają zagrożenie raka jelita grubego oraz innym nowotworom.
– Chronią przed wolnymi rodnikami.
– Powstrzymują procesy siwienia oraz wypadanie włosów w procesie starzenia
– Regulują i poprawiają proces krzepnięcia krwi, wspomagają naczynia krwionośne.
– Regulują perystaltykę jelit.
– Redukują cholesterol, oraz zapobiegają miażdżycy a także chorobom serca;
– Wspomagają pracę tarczycy.
– Znacznie regulują pracę gruczołów łojowych, regulują także ciśnienie krwi;
– Znane są z kojącego wpływu na układ nerwowy, co więcej poprawiają samopoczucie;
– Przeciwdziałają bakteryjnemu zapaleniu pęcherza.
– Znacznie pomagają w dolegliwościach pęcherzyka żółciowego.
– Warto wiedzieć, że wszystkie występujące gatunki śliwek mają podobne wartości odżywcze. Owoce zawierają ogromne ilości witaminy A, która rzadko występuje w owocach.
– Ułatwiają leczenie schorzeń prostaty.
Śliwek nie powinny jeść z problemami wątroby i trzustki, oraz chorzy na cukrzyce.
Znajdziesz ją w naturalnych suplementach diety: