Szpinak (Spinacia) jest to znany rodzaj roślin pochodzący z rodziny komosowatych, który obejmuje trzy podstawowe gatunki, pochodzące ze głównie ze środkowo zachodniej Azji. Spośród tych gatunków najszerzej znanym oraz cenionym jako warzywo i roślina, którą można uprawiać praktycznie na całym świecie jest szpinak warzywny. Należy pamiętać, że najcenniejsze głównie pod względem biologicznym oraz smakowym są tylko i wyłącznie liście młodej rośliny. Liście wyrośniętej i dojrzałej rośliny są znacznie twardsze, i dużo mniej smaczne, ponad to mają dużo mniejszą wartość odżywczą.
Skład:
Warzywo to ma w sobie bardzo dużo cennych wartości, witamin oraz minerałów, między innymi takie jak
– sód
– magnez
– potas
– wapń
– mangan
– żelazo
– kobalt
– miedź
– cynk
– fosfor,
– fluor,
– chlor,
– jod,
– karoten;
– witaminy: E, K, B1, B2, B6, C,
– biotynę,
– kwasy: nikotynowy, pantotenowy, szczawiowy.
Bardzo dobrze znane są lecznicze aspekty wykorzystania szpinaku, do tego warto wiedzieć, że ma on niską kaloryczność. Często szpinak jest wykorzystywany we wspomaganiu zwiększania masy mięśniowej oraz w procesie stabilizowania odkładania się tkanki tłuszczowej w organizmie ludzkim. Warto zauważyć, że jest to kolejna roślina, która minimalizuje ryzyko wystąpienia licznych chorób, w tym także chorób nowotworowych.
Pozostałe pozytywne cechy szpinaku to:
– Świeży szpinak zawiera także kwas szczawiowy, który razem z wapniem stanowi szczawian wapnia, który jest nieprzyswajalny przez organizm. Dlatego szpinak nie powinien być jadany przez osoby, które cierpią na artretyzm, reumatyzm oraz wątrobę i chorobę nerek.
– Może być polecany zarówno ludziom uzależnionym od palenia oraz biernym palaczom.
– Ewidentnie wspomaga proces leczenia między innymi schorzeń trzustki a także w przypadku stanu długiego utrzymywania się zaparć.
– Szpinak jako roślinę powinny spożywać osoby, które są zestresowane, czego powodem jest bogate źródło cennego dla życia magnezu. Pierwiastek owy ma niebagatelny wpływ na prawidłowe funkcjonowanie całego układu nerwowego. Magnez zdecydowanie i znacznie obniża podatność na stres a także ma bardzo wysokie właściwości uspokajające.
– Główne właściwości lecznicze szpinaku zawdzięcza się występującemu w beta-karotenowi, oraz obfitej ilości witaminy C.
– Zielone liście szpinaku są szczególnie polecane kobietom, które są w ciąży ze względu na zawarty w nich kwas foliowy, który pomaga zapobiegać wadom nie tylko układu nerwowego płodu ale także całego organizmu dziecka. Co więcej ochrania on przed zabójczymi chorobami układu krążenia.
– Omawiana roślina jest również bardzo bogata w witaminę K, która odgrywa znaczącą rolę w krzepnięciu krwi. Znajdują się w niej również witaminy z grupy B, które obniżają cholesterol. Szpinak ma również istotną dla opóźnienia procesu postarzania witaminę E.
– Szpinak zapobiega również bólom i zawrotom głowy
Znajdziesz go w naturalnych suplementach diety: