Kapusta (Brassica)

Kapusta w stanie dzikim występuje jedynie na obszarze obejmującym obszary Morza Śródziemnego aż do terenów Azji, które charakteryzują się umiarkowanym klimatem. Owocem kapusty jest łuszczyna. W tkankach tej rośliny tak jak w przypadku w większości roślin rosnących na kuli ziemskiej zwykle znajduje się olejek gorczyczny o ostrym smaku.

Cechy:

–        Kapusta kiszona jest bardzo bogatym źródłem witamin między innymi z grupy B, C, K, znajduje się tam również wiele żelaza, potasu, wapnia oraz zdrowego błonnika. Okazuje się również, że kapusta jest idealnym rozwiązaniem na wzmocnienie organizmu podczas okresu jesiennego.

–        Bardzo ciekawe jest, że roślina ta potrafi również regulować nieodpowiednią temperaturę ciała. Gdy jest zbyt wysoka ciepłota ciała obniża ją, a w przypadku zbyt niskiej ciepłoty odpowiednio ją podwyższa.

–        Naukowcy zajmujący się aktualnie badaniami odkryli, iż roślina ta ma duże ilości zdrowych składników mineralnych. Do wielu zalet kapusty trzeba również wliczyć stosunkowo bardzo dużą ilość zawartej siarki, która jest pierwiastkiem, który bardzo korzystnie wpływa na ogólny wygląd włosów oraz cery a także paznokci.

–        Znane są właściwości, które pobudzają wzrost komórek oraz sprawiają, że organizm odmładza się.

–        Kapusta odświeża umysł oraz daje uczucie radości. Ma coś co uodparnia na sytuacje stresowe.

–        Poza tymi odkryciami okazało się, że w kapuście  jest duża obecność mniej znanych substancji, takich jak goitryny, która ma mocny wpływ na prawidłowe działanie i procesy tarczycy. Są też substancje, które zapobiegają powstawaniu nowotworów i innych zaburzeń.

–        Co więcej kiszona kapusta jest ogromnym źródłem witaminy C oraz bakterii Lactobacillus., której częste spożywanie jest zalecane głównie w okresie zimowym, czyli wtedy kiedy dużo trudniej dostępne są normalne świeże owoce oraz warzywa.

–        Roślina ta znacznie pomaga w budowie tkanki kostnej a co ważniejsze skutecznie przyczynia się do odbudowy zużytej tkanki łącznej.

–        Sok z kapusty kiszonej skutecznie i solidnie wzmacnia odporność organizmu dostarczając mu bardzo cennych substancji, co więcej dobrze łagodzi kaszel oraz pobudza soki trawienne a także w odpowiedni sposób wzmaga apetyt. Znaczna ilość witamin z grupy B wykazuje liczne właściwości dotleniające. Co więcej niwelują one niekorzystne skutki picia alkoholu. Picie soku z kiszonej kapusty niewiarygodnie wzmacnia odporność całego organizmu oraz wykazuje oddziaływanie lecznicze na wiele organów wewnętrznych, najczęściej wymienia się wątrobę, śledzionę, pęcherzyk żółciowy a także żylaki odbytu, reumatyzm i gościec oraz arteriosklerozę.

–        Roślina ta pobudza przemianę materii, dodatkowo zwiększa wydolność mięśni. Ważne jest tez to, ze przyspiesza wykorzystanie żelaza oraz porządnie wzmacnia mięśnie (głównie jest to mięsień sercowy).

–        Kapusta reguluje przemianę tłuszczową oraz skutecznie obniża poziom cholesterolu.

Znajdziesz ją w naturalnych suplementach diety:

Możesz również polubić…

Dodaj komentarz