Luteina jest powszechnie znana jako organiczny związek chemiczny, zaliczany do związków fitochemicznych, czyli pochodzenia roślinnego. To żółty barwnik, który wchodzi w skład ksantofili będących podgrupą rozbudowanej rodziny karotenoidów. Do tej pory naukowcom udało się wyodrębnić ponad 560 karotenoidów, z których za najważniejsze dla organizmu człowieka uważa się: beta-karoten, luteinę, likopen, kantoksantynę i alfa-karoten. Mają one właściwości antyoksydacyjne, dlatego spełniają funkcję przeciwutleniaczy i dzięki temu mogą zapobiegać niektórym chorobom oczu. Wśród nich luteina ma najdoskonalsze zdolności antyutleniające, czyli przeciwdziała przekształcaniu się tłuszczów w szkodliwe dla człowieka nadtlenki. Łagodzi także niekorzystny wpływ na organizm wolnych rodników, czyli wysoce reaktywnych związków, które powstają w wyniku promieniowania radioaktywnego lub znajdują się w powietrzu, ozonie, czy w dymie papierosowym.
Luteina wykazuje analogię do gałki ocznej. Gdy substancja ta dostanie się do organizmu człowieka, jej mikroskopijne elementy lokalizują się w centralnym obszarze najwrażliwszej części siatkówki, czyli w plamce żółtej, która odpowiada za ostrość widzenia, a także w soczewce. Mają tam zastosowanie jako żółty filtr chroniący gałkę oczną przed niekorzystnym wpływem światła UVA i UVB oraz niepożądanym działaniem wolnych rodników. Hamuje rozwój i łagodzi przebieg niektórych schorzeń narządu wzroku, jak również poprawia jakość dostrzeganego obrazu przy wadach wzroku takich jak nadwzroczność i krótkowzroczność.
Cennym źródłem luteiny są niektóre warzywa, np. szpinak, brokuły, sałata, pietruszka, kabaczek, rabarbar, ale również kapusta włoska i seler. Nie zapewniają one jednak dostatecznej ochrony, a poprzez niekiedy niewłaściwy sposób przyrządzania warzywa te tracą wartości odżywcze. Organizm ludzki nie potrafi samodzielnie wyprodukować luteiny, dlatego należy sięgać po odpowiednie suplementy diety, które zawierają tę istotną dla zdrowia oczu substancję (np. Lutein lub Lutein Plus firmy CaliVita).
Oczy są niezwykle delikatnym narządem, łatwo ulegającym uszkodzeniom zarówno mechanicznym, jak i chorobowym. Najczęstszym powodem dolegliwości narządu wzroku są – niewłaściwa ochrona przed szkodliwym działaniem wolnych rodników, zbyt długie eksponowanie oczu na działanie promieni ultrafioletowych, spędzanie mnóstwa czasu przed komputerem oraz upływ lat. Niektóre schorzenia oczu klasyfikowane są przez lekarzy okulistów jako choroby cywilizacyjne. Dlatego tak ważna jest profilaktyczna ochrona oczu poprzez dostarczanie organizmowi niezbędnych do walki z wolnymi rodnikami preparatów zawierających luteinę (np. Lutein lub Lutein Plus firmy CaliVita) oraz wykonywanie badań kontrolnych u lekarzy specjalistów.
Do najczęściej spotykanych problemów i chorób narządu wzroku, których objawy, jak również skutki mogą być złagodzone poprzez codzienne przyjmowanie suplementu diety Lutein, należą: przemęczenie oczu, degradacja plamki żółtej oka, zespół suchego oka, zapalenie spojówek, kurza ślepota, zaćma, jaskra w początkowej fazie.