Okazałe drzewo wysokości do 40m, z szeroką, silnie ugałęzioną koroną. Pień w górze często podzielony na kilka bardzo grubych konarów, u starszych okazów silnie sękatych. Kora gruba, ciemnoszara do brązowoszarej, podłużnie głęboko spękana. Kwiaty: męskie, zebrane w liczne zwisające długie kotki, zaś żeńskie, dające początek żołędziom, po kilka na długich szypułkach. Dąb szypułkowy jest drzewem potężnym i długowiecznym, bo żyje setki, a nawet 1000 lat, Drewno jest ciężkie, twarde i trwałe, cenione w budownictwie i stolarstwie. Liście pierzastowrębne, skórzaste, z uszkiem u nasady.
Surowiec: kora
Występowanie: lasy, parki, rośnie pojedynczo w dolinach rzek i na łąkach, jako domieszka w lasach iglastych i liściastych. Czasem tworzy zwarte drzewostany
Zbiór w okresie: 10-01 – 03-30
Zawiera: garbniki, kwercyna, katechina, kwas kwercytaninowy
Działanie: ściągające
Używane w leczeniu :
- biegunki,
- krwawienia,
- nieżyty żołądka i jelit,
- zatrucia alkaloidami,
- stany zapalne jamy ustnej,
- łuszczyca,
- oparzenia,
- zapalenie migdałków
- krwawienia z nosa
Sporządzanie kawy: późną jesienią zebrać żołędzie, wsypać do naczynia i zalać wrzątkiem na 24 godziny, mieszając od czasu do czasu. Nadpsute i niedojrzałe owoce, pływające po powierzchni, odrzucić, zaś zdrowe wyjąć, częściowo wysuszyć w piekarniku, wyłuszczyć z łupiny. Drobno pokroic, dosuszyć i przechować w suchym miejscu. Przed użyciem zrumienić w piekarniku, w moździerzu utłuc na mączkę (przechowywać w naczyniu szczelnie zamkniętym, bo pleśnieje). Wziąć 1 łyżeczkę mączki na małą filiżankę, zagotować, odstawić pod przykryciem do naciągnięcia, przecedzić, dodać cukru, kakao lub czekolady.