Jest to wysoki krzew lub niskopienne drzewo z twardym drewnem.Krzew głogu ma kształt kulisty lub też wyniosły i zwarty. Liście są małe, trój- i pięcio- klapowe na cienkim ogonku. Kwiaty białe, różowe lub czerwone, pięciokrotne, obupłciowe i krótko pędowe, zebrane w baldachogrona. Wysuszone kwiaty głogu mają przyjemny zapach. Owoce dojrzałe są czerwone, podobne w miniaturze do owoców dzikiej róży, bez zapachu, o smaku gorzkawokwaśnym. Pędy pokryte są krótkimi cierniami, liście są niewielkie, głęboko powcinane. Ozdobne są zarówno kwiaty zebrane w kwiatostanach, jak również czerwone owoce. Liście skrętoległe, o zmiennych kształtach, zwykle u podstawy klinowate i w górnej połowie z 3 małymi, tępo zakończonymi, ząbkowanymi klapami, błyszczące, ciemnozielone, od spodu żółtawozielone. Przylistki półksiężycowate, ząbkowane.
Surowiec: kwiaty, owoce
Występowanie: zarośla, zbocza, w parkach i ogrodach, często sadzony w żywopłotach
Zbiór w okresie: 04-01 – 07-01
Zawiera: sole mineralne, kwasy organiczne, witamina B1, karotenoidy, owoce zawierają kwas kawowy
Działanie: wzmacnia i regeneruje mięsień sercowy, pobudza krążenie, poprawia krążenie obwodowe, moczopędne
Używane w leczeniu:
- schorzenia związane ze zmianami ścianek naczyń krwionośnych,
- zaburzenia ciśnienia krwi (zarówno nadciśnienie jak i niedociśnienie),
- niewydolność wieńcowa,
- osłabienie mięśnia sercowego,
- zaburzenia rytmu serca,
- ogólne zmęczenie
Napar z głogu: jedną łyżkę suszonych kwiatów lub roztartych owoców głogu zalać jedną szklanką wody i podgrzewać pod nakryciem, nie dopuszczając do zagotowania, przez 20 minut. Odstawić dla lepszego wyługowania surowca i ostudzić. Przecedzić i pić dwa razy dziennie po pól szklanki.