Jałowiec Pospolity (Juniperus Communis)

Osiąga wysokość do 3 metrów (w sprzyjających warunkach – nawet powyżej 10 metrów). Liście w postaci igieł zebranych po 3 w okółkach, sztywne, silnie kłujące. Igły osiągają długość od 4 do 27 mm. Jałowiec jest rośliną dwupienną. Owocem jest ciemna, pokryta sinym nalotem szyszkojagoda. Żywotność jego przekracza życie człowieka, jego przyrosty są bardzo małe. Rośnie na ziemi jałowej, piaszczystej, stąd jego nazwa, ale spotyka się go też często na torfowiskach i wrzosowiskach. Zasięgiem swoim obejmuje nie tylko strefę umiarkowaną, ale także strefę arktyczną.Ze względu na pokrój można wyróżnić formy krzewiaste, piramidalne, kolumnowe, drzewiaste, płożące i pośrednie.

Surowiec: owoce
Występowanie: widne lasy, jałowe nieużytki, pospolity krzew
Zbiór w okresie: 10-01 – 02-28
Zawiera: cukry, żywice, kwas mrówkowy, kwas octowy, kwas jabłkowy, olej,sole mineralne, antocyjany
Działanie: żółciopędne, pobudzające czynności żołądka, moczopędne, pobudzające krwawienie miesiączkowe, napotne
Używane w leczeniu :

  • gruźlica,
  •  brak łaknienia,
  •  niewydolność układu krążenia,
  •  nerwobóle,
  •  zapalenie korzonków nerwowych,

Przeciwskazania: Duże dawki przetworów z jałowca mogą niebezpiecznie podrażnić nerki. Niewskazany dla kobiet w ciąży.
Naparu: 1 łyżeczkę suszonych jagód zalać 1 szklanką zimnej wody, podgrzać aż do zagotowania i odstawić do naciągnięcia. Pić 3 razy dziennie po łyżce. Jałowiec wchodzi w skład mieszanek, które stosowane są przy schorzeniach wątroby i dróg żółciowych.