Gronkowiec złocisty lub Staphylococcus ureus to bakteria występująca w powietrzu oraz glebie. Ze względu na jej wszechobecność, każdego dnia ludzie się z nią stykają. Dodatkowo jest ona obecna zarówno u człowieka, jak i zwierząt na skórze, w gruczołach potowych i łojowych, mieszkach włosowych oraz większości zewnętrznych błon śluzowych, które stykają się z otoczeniem, czyli m.in. w oczach, ustach, nosie. Jest to kulista bakteria w kształcie przypominająca winogrono.
Zakażenie gronkowcem złocistym może wywoływać zapalenie skóry, śluzówek, kości oraz tkanki łącznej. Objawia się ono w postaci czyraków, trądziku oraz ropni. Dodatkowo gronkowiec wydziela toksyny, które mogą prowadzić do zapalenia żył, opon mózgowo – rdzeniowych, ucha oraz płuc. Toksyny te powodują również zespół wstrząsu toksycznego, który w niektórych przypadkach może zakończyć się śmiercią.
Do zatrucia gronkowcem dochodzi najczęściej poprzez spożycie skażonych pokarmów. Do tych najbardziej niebezpiecznych, które lubią te bakterie, należą wędliny, lody, kremy, potrawy mięsne i sałatki. Ryzyko wzrasta, gdy dany produkt spożywczy zostanie rozmrożony, a następnie zamrożony ponownie. Gronkowiec złocisty produkuje enterotoksyny, które mają wysoką odporność na podgrzewanie. Nie wytwarzają one żadnego zapachu oraz nie zmieniają wyglądu potraw. Gronkowce produkują jad bakteryjny, który wywołuje objawy zatrucia pokarmowego. Czas rozwoju gronkowca w organizmie człowieka jest bardzo krótki – trwa jedynie dwie godziny.
Gdy dochodzi do zakażenia bakterią Staphylococcus ureus, najczęściej występują:
– senność i osłabienie,
– objawy zatrucia pokarmowego takie jak biegunka, wymioty oraz mdłości,
– zmiany skórne (ropnie, czyraki, trądzik).
W przypadku ciężkiego zakażenia, kiedy objawy nie ustępują lecz są coraz silniejsze nie należy zwlekać z konsultacją lekarską. Może bowiem dojść do wstrząsu toksycznego a nawet śmierci. Lekarz przepisze odpowiednie antybiotyki, które zniszczą przyczynę zakażenia, czyli gronkowca. Nie niszczą one jednak wydzielanych przez bakterię toksyn, dlatego ważne jest zabezpieczenie flory bakteryjnej układu pokarmowego, odpowiednio dobranymi probiotykami, np. AC-Zymes, Probiobalance. Na zmiany skórne lekarz może również zastosować działające miejscowo leki w postaci maści lub żelu. Jeśli zakażenie gronkowcem złocistym ma ostry przebieg może dojść również do hospitalizacji.